Debreceni Egyetem – kulcstartó

 

Az ajándék kulcstartó alkatrészeinek beültetésével egy két LED-es villogót építhetünk. A mini építőkészlet alkalmas SMD alkatrészek beültetésének gyakorlására is.

Debreceni Egyetem kulcstartó

A kapcsolási rajz az alábbi képen található, de a NYÁK-on levő pozíciónyomatnak köszönhetően a beültetéshez még erre sincsen szükség.

kulcstarto_kapcs_idofuggveny

A kapcsolás működése

Tételezzük fel, hogy a C1 kondenzátorban maradt töltés az előző használat kikapcsolását követően, ezért egyenáramú szempontból nem képvisel rövidzárat. A bekapcsoláskor így a Q1 tranzisztor bázisán a 220k-n keresztül megjelenik egy PN átmenetnyi feszültség, és a befolyó áram hatására kinyit a tranzisztor. Ez idő alatt a LED2 folyamatosan világít.

Eközben a C2 folyamatosan töltődik fel az R3-as ellenálláson és a Q1 kollektorkörén keresztül. Amikor emiatt a Q2 bázisa eléri a tranzisztor nyitófeszültségét, a Q2 kinyit, és így a C1 polaritását azonnal megfordítja (a bal oldali sarka földre kerül, a jobb oldala pedig majdnem a tápfeszültséggel megegyező potenciálra a LED2-n és a 750 Ohm-on keresztül), a LED2 kialszik, a LED1 pedig elkezd világítani.

Ekkor a C1 az R2 ellenálláson és a Q2 kollektorkörén keresztül elkezd pozitív irányban felöltődni, és amikor eléri a Q1 tranzisztor nyitófeszültségét, újra a Q1 veszi át a vezetést. Ezután a szekvencia kezdődik előről.

Amennyiben bekapocsoláskor a kondenzátorok töltetlen állapotban vannak, az a tranzisztor fog előbb kinyitni, amelyik gyorsabban bekapcsol. Azt pedig, hogy melyik lesz gyorsabb, az alkatrészek gyártási szórásából adódó aszimmetriák határozzák meg.

unideb3

 

A beültetésnél a LED polaritására érdemes figyelni. Az alkatrész alján levő “T” alakú jelzés utal az anód és a katód elhelyezkedésére az alábbi ábra szerint.

led_polaritas

 

A barna színű alkatrészek az 1uF-os kondenzátorok, a 224 jelölésűek a 220kOhm-os ellenállások, a 751 jelölésűek pedig a 750 Ohm-os ellenállások.

Sikeres utánépítést kívánunk!