Stencil gyártás – hasznos tudnivalók

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2016-02-22 még nincs hozzászólás

A nyomtatott áramkörök beültetésénél egy kritikus SMD alkatrészszám felett szinte elengedhetetlen a stencillel történő forrasztópaszta nyomtatás, amely történhet kis darabszámnál kézzel vagy nagyobb sorozat esetén géppel.

A stencilek kézi használatáról bővebben itt olvashat.

Mi szükséges a stencil megrendeléséhez? (FONTOS információk!)

Stencilt két módon rendelhet:

  1. A NYÁK gyártás oldalon a NYÁK megrendelésekor pipálja be a “Stencilt kérek” opciót. A stencil mérete ekkor a NYÁK méretétől oldalanként 20-20mm-rel nagyobb lesz, hogy legyen elegendő kifutó a forrasztópaszta lehúzásakor. A NYÁK terv körvonalán kívül eső rajzolatokat és kivágásokat ebben az esetben a stencil tervből is töröljük!
  2. A Stencil gyártás oldalon tetszőleges számú és méretű alkatrész vagy forrasztás oldali stencilt rendelhet. Az online felületen a stencil kész méretét kell megadni. Vegye figyelembe, hogy a szükséges stencil mérete az esetek többségében oldalanként legalább 20-30mm-rel nagyobb kell, hogy legyen, mint amekkora NYÁK-hoz rendeli (pl. ha a NYÁK szélén is vannak SMD alkatrészek), mert a forrasztópasztának szükséges némi “kifutó”, hogy lehúzás közben ne folyjon le a stencilről. Tehát, ne a NYÁK méretét adja meg a rendeléskor, hanem a rendelni kívánt stnecil kész méretét.

A stencil gyártásához szükséges fájl nem más, mint egy olyan Gerber fájl, amely az SMD pad-ek helyén található kivágásokat és a stencil körvonalát tartalmazza. Ha pl. egy kétoldalas NYÁK mindkét oldalán vannak SMD alkatrészei, és mindkét oldalhoz szeretne stencilt rendelni, akkor 2db (oldalanként 1-1db) plusz fájlt kell küldenie a NYÁK terv mellé. Ha csak stencilt szeretne rendelni NYÁK nélkül, akkor oldalanként összesen 1 Gerber fájlra van szükségünk. Az alábbi kép egy alkatrész oldali stencil Gerber fájljának tartalmát mutatja:

NYÁK stencil terv példa

A NYÁK tervező szoftverek jelentős többsége képes a stencilfájlok előállítására a többi Gerber fájllal együtt. A hibalehetőségek miatt mi nem vállaljuk a stencilfájlok generálását, ha ezek nem állank rendelkezésére.

Milyen egyéb paramétereket érdemes figyelembe venni a rendeléskor?

Az általunk forgalmazott stencilek anyaga 0,1, 0,12 vagy 0,15mm vastagságú rozsdamentes acél, és lézervágással készülnek. A kivágandó alakzatok területének csökkentése nem szükséges, mivel a lézervágott stencil méretei sokkal pontosabbak, mint pl. a vörösrézből kémiai eljárással maratott pasztalemezeké, esetünkben az eltérő technológia miatt a túlmaródás és alámaródás veszélye nem áll fenn. A nagyfelületű SMD pad-ek területét hálóval érdemes csökkenteni (amennyiben erre van lehetőség az Ön tervező szoftverében), ezzel elkerülhető, hogy túl sok paszta kerüljön a nagyobb alkatrészek alá, amit azok kinyomnak maguk alól. Ha a NYÁK gyártás oldalon bejelöli a “Stencilt kérek” opciót, akkor minden esetben a NYÁK körvonalánál oldalanként 20-20mm-rel nagyobb méretű stencilt fogunk szállítani.

Nem vállaljuk olyan stencilek gyártását, amelyen több ugyanolyan vagy különböző stencil terv van és ezeket egymástól folytonos, pontozott vagy szaggatott vonalak választják el egymástól. Stencil természetesen rendelhető panelizált NYÁK-okhoz, de ahogy a gyakorlatban is lenni szokott, az egyes NYÁK-ok között nem lehet elválasztó vonal.

Stencil: elfogadható és nem elfogadható terv

Kisméretű NYÁK-okhoz rendelt stencil kivételes esete

Ha olyan NYÁK-ból rendel pl. 10-50-100db-ot, amelynek valamely mérete 20-30mm-nél kisebb (pl. 15x10mm vagy 19x100mm) vagy ahhoz közeli, ÉS a NYÁK gyártás oldalon a Speciális beállításoknál a Kézbesítés formájánál a “Bármelyik variációt” választja, ÉS a “Stencilt kérek” opciót is bejelölte, akkor várhatóan a keskeny vagy kisméretű NYÁK-okat panelizálni fogjuk, és ritzelt vagy kitördelhető táblában szállítjuk le, de a stencilt egy darabhoz gyártjuk! Ez azt jelenti, hogy a stencil használatához előbb szét ki tördelnie a táblából az egyes NYÁK-okat, és ezután fogja tudni elvégezni a pasztanyomtatást a stencillel. Valószínűleg a széttördelés után szükséges némi utólagos sorjátlanítás, illetve mindenképpen vegye figyelembe, hogy a ritzelésnek és a kitördelhető marás pozíciójának is van pontatlansága. Ha kisméretű panelekből rendel nagyobb mennyiséget stencillel együtt, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy panelizálva rendelje meg a gyártást, hogy a panelhez készülő stencilt is panelizálva készítsük el!

Miért érdemes stencilt használni akár 1-2db-os prototípus szériák beültetésénél is?

Egy bonyolult terv akár több száz SMD forrasztási pontot is tartalmazhat, amelyek kézi forrasztása akár csak egy 1db-os prototípus elkészítésénél is órákat vehet igénybe, a sorozatgyártásnál pedig a panelizált tervek beültetése elképzelhetetlen lenne stencillel történő forrasztópaszta nyomtatása nélkül.

A nálunk megrendelhető stencilek mérete 20x20mm-től kezdve 736x736mm-ig tetszőleges lehet. A rendkívül jó ár/érték arány miatt lehetővé válik megrendelőink számára, hogy igen alacsony költséggel tudják felgyorsítani a beültetési folyamataikat. Ezzel már 1-2 db panel beültetésénél is mérhető a rövidebb forrasztási idő, egy 5-10 db NYÁK összeszerelésénél pedig már egyértelműen kiszámítható költségcsökkenést okoz – a stencil árát is beleszámítva – a jelentős időmegtakarítás.

A beültetéssel foglalkozó cégek is stencileket használnak a sorozatgyártásban.