Segítség, kezdő vagyok!

Posted by in Tudásbázis on 2016-08-15 0 comments

Kezdő NYÁKSokszor gyártatnak nálunk a NYÁK gyártásban és tervezésben még nem túlságosan járatos ügyfeleink, akiknek nagyon szívesen segítünk. A Tudásbázist azért hoztuk létre, hogy a legfontosabb és leggyakrabban elhangzó kérdésekre választ adjunk. A Tudásbázis mérete azonban mára akkorára nőtt, ahogy ember legyen a talpán, aki kezdőként mindent megért belőle és teljes egészében átlátja. Emiatt még jobban összesűrítve néhány alapvető kérdésre adunk választ azok számára, akik még soha nem gyártattak NYÁK-ot.

Milyen szoftvert használjak?

Kizárólag olyat javaslunk, amely képes a Gerber fájlok és a fúrófájl exportálására. Ezt ma már a szoftverek 99%-a tudja, de néha bele lehet botlani olyanba is, ami nem.

Mi ez a Gerber izé egyáltalán? Miért nem jó, ha PDF-ben küldöm a cuccot, hiszen az alapján én itthon simán “levasalom” a NYÁK-ot?

A gyártástechnológiánk alapvetően különbözik az otthon megszokott és kivitelezhető hobbi folyamatoktól. A munkafolyamatok egymástól elkülönülnek, és minden egyes folyamathoz tartozik valamilyen fájl. Ez hasonló az offszet nyomdákban használatos technológiához: minden színhez tartozik egy rajzolati réteg, amiket egymás után nyomnak a papírra. A NYÁK gyártásnál szükséges a fúráshoz a fúrófájl, a kontúrmaráshoz a kontúrvonal fájlja, a rézrajzolathoz ugyancsak a hozzá tartozó fájl, stb. A folyamataink tehát gépesítettek, és jól elkülönülnek egymástól, és minden folyamathoz szükségünk van egy-egy szabványos bemeneti fájlra, amiknek a formátuma a Gerber.

PDF, DXF, képek vagy egyéb más formátumból is lehetséges lenne elméletileg a gyártás, az iparban azonban ezeket senki sem használja, így értelmetlen, hogy ezek fogadására is fel legyünk készülve, főleg amiatt, hogy a Gerber fájlok generálása szinte ugyanolyan egyszerű, mint egy PDF export.

Jó, de engem nem érdekel ez a Gerber, azt sem tudom mi ez, küldöm inkább a Sprint Layout vagy más szoftver projektfájlját, és gyártsátok le abból a NYÁK-ot!

Köszönjük, nem élnénk a lehetőséggel! 😀 Pár évig vállaltuk a projektfájlokból történő gyártást, de a legnagyobb tanulság az volt, hogy sajnos sokan nem tudják megfelelően használni a tervezőszoftverüket, és rossz rétegekbe terveztek, aminek persze hibás gyártás lett a vége. Hiába lát valamit a megrendelő a monitoron, ha a küldött fájl annak nem megfelelő. Nagyon kellemetlen a megrendelőnek és nekünk is. Inkább szánd rá azt a 10-20 percet, hogy elolvasod a Gerber-es cikkeket, és rá fogsz jönni, hogy milyen egyszerű dologról van itt szó.

Miért fontosak nekem a technológiai határértékek?

Röviden azért, mert ha ezek alatti vagy feletti értékekkel tervezel, akkor a végeredmény egyáltalán nem biztos, hogy hibamentes lesz. Ha pedig a panelek E-tesztelve lesznek, és hiba van a technológiai paraméterek be nem tartása miatt, akkor mehet a NYÁK-ok újragyártása, hiszen hibásan nem fogjuk őket odaadni. Ez pedig költségnövekedést okoz a mi oldalunkon. Emiatt azonnal visszadobjuk azokat a terveket, amelyek nyilvánvalóan nem felelnek meg a határértékeknek.

Miért ne tervezz 0,15mm-es rajzolatfinomsággal, ha nem muszáj?

A technológiai határértékek indokolatlan feszegetése mindig többletköltséget okoz. A finomabb rajzolatú panelekből a szokásosnál is többet készítünk pluszban, hogy biztosan meglegyen a megfelelő darabszám, de ez ugyebár tovább növeli a költségeket, ami téged közvetlenül nem érint, de közvetetten hatással lesz a későbbi árainkra.

Mi az a stencil? Kell ez nekem?

Egyelőre még nem, aztán reméljük, hogy igen 😀 . A stencil az SMD alkatrészek beültetésénél használatos vékony lemez, amelyen a küldött Gerber alapján kivágásokat készítünk. A stencillel forrasztópaszta felvitele lehetséges a NYÁK-ra, már kisebb sorozatoknál is nagyon meggyorsíthatja a beültetést. Ha most kezded a szakmát, akkor erre valószínűleg csak később lesz szükséged.

Olyan sok az opció a NYÁK gyártás oldalon, mit kellene bejelölnöm rendeléskor?

Alapértelmezetten azok az opciók vannak bejelölve az oldalon, amivel a legtöbben rendelnek. A Speciális beállítások résszel biztosan nem kell foglalkoznod, a szelektív felületkezelés részt is hagyhatod ólmos tűziónozáson. Az pedig nyilván egyértelmű, hogy kérsz-e pozíciónyomatot (azok a fehér feliratok) és lötstoppot (az általában zöld színű lakkozás), és ha igen, akkor melyik oldalaira az áramkörnek. HobbiNYÁK esetén alig van választási lehetőség, ezt talán felesleges túlmagyarázni.

Mennyibe kerül, hogy adott furatok furatgalvanizáltak legyenek?

Alapesetben minden 2 vagy többrétegű NYÁK összes furata galvanizált, amelyet forrszem vagy réz vesz körül, ennek semmilyen felára sincsen. Őszintén szólva technológiai okokból kivitelezhetetlen számunkra, hogy pl. kétoldalas nem furatfémes NYÁK-ot készítsünk. Ennek oka, hogy annyira kevés az ilyesmire az igény, hogy össze sem jönne elég rendelés ahhoz, hogy egy pooling táblát kiadjanak az ilyen megrendelések ésszerű időn belül.

Mi az a pooling tábla?

Az azonos paraméterekkel rendelt NYÁK-ok tervét egy nagyobb táblára (úgynevezett pooling táblára) montírozzuk. Egy pooling tábla tartalmaz azonos és különböző terveket a megrendeléseknek megfelelő (pontosabban általában nagyobb) darabszámokban. A gyártás így sokkal hatékonyabb időben és költségekben, mintha egyesével készítenénk a NYÁK-okat, ami ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne. Többek között ezért 5x5mm nálunk a minimális NYÁK méret, és nincsen szükség technológiai keretekre.

Tudtok téglalap alaktól eltérő alakú NYÁK-ot is készíteni?

Sőt, szeretünk is! 😀 Minden NYÁK-ot kontúrmarással készítünk (tehát szinte tetszőleges alakzat lehetséges), ennek a szolgáltatásnak nincsen felára. Az ok egyrészt, hogy a pooling gyártás miatt csökkentené a tábla optimális elrendezésének lehetőségét, ha az optimalizációkor még a lemezollós vágást is figyelembe kellene venni – azaz drágítana. Másrészt szebb is és jobb is, mint egy rágott lemezollós vágás.

További kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban a cikk alján vagy email-ben, telefonon!