NYÁK technológiai adatok, határértékek (tervezési szabályok – DRC)

Posted by in Tudásbázis on 2015-03-09 0 comments

 

Amennyiben az elektronikus funkcionalitást nem befolyásolja, úgy azokat a NYÁK terveket is legyártjuk, amelyek nem felelnek meg az alábbi határértékeknek, de ebben az esetben a be nem tartott paraméterekkel kapcsolatos reklamációt nem tudunk elfogadni. A tervezésnél ne a határértékek indokolatlan feszegetése legyen a cél, hanem egy jól gyártható és felhasználható konstrukció kialakítása!

A nyomtatott áramköröket két fő kategóriába soroljuk:

StandardNYÁK:

  • 1, 2 vagy 4 rétegű kivitel
  • FR-4 vagy alumínium alapanyag
  • ingyenes E-teszttel és kontúrmarással

HobbiNYÁK:

  • 1 oldalas kivitel
  • kísérleti konstrukciókhoz
  • kezdőknek, hobbistáknak, diákoknak ajánljuk

 

StandardNYÁK

HobbiNYÁK

Rézrétegek száma:

1, 2, 4

1

Alapanyag:

FR4 Tg135 vagy alumínium

FR4 Tg135

Vastagság:

0,6-2mm

1,6mm

Rézvastagság a külső rétegeken:

35µm / 70µm

18µm

Rézvastagság a belső rétegeken:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

35µm / 70µm

80px-red-cross-88589

Méret max.:

400x400m

200x280mm

Panelizálás engedélyezett?

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Igen
Minimálár: 15 000 Ft + ÁFA

80px-red-cross-88589

Nem

Min. vezetőszélesség és szigetelési távolság vezetők között:

35µ réz esetén: 0,15mm
70µ réz esetén: 0,25mm

0,25mm

Min. szigetelési távolság vezető és forrszem között:

35µ réz esetén: 0,2mm
70µ réz esetén: 0,25mm

0,25mm

Min. szigetelési távolság vezető és via között:

35µ réz esetén: 0,3mm
70µ réz esetén: 0,3mm

80px-red-cross-88589

Min. szigetelési távolság spirális rajzolat (antenna) esetén az egyes menetek között:

35µ réz esetén: 0,3mm
70µ réz esetén: 0,6mm

0,3mm

Min. vezető távolság a kontúrtól:

0,4mm

0,4mm

Min. furatátmérő:

0,3mm

0,4mm

Min. belső marás szélesség:

0,8mm

2mm

Min. vezetőszélesség a furat körül:

35µ réz esetén: 0,15mm
70µ réz esetén: 0,25mm

0,25mm

Kontúrmarás:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Alapszolgáltatás

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Alapszolgáltatás

Marás NYÁK-on belül:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Alapszolgáltatás

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Alapszolgáltatás

Pozíciónyomat min. vonalszélessége:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

0,2mm

80px-red-cross-88589

Nem kérhető

Forrasztásgátló lakkréteg színe:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Zöld, kék, piros, fekete, fehér

80px-red-cross-88589

Nem kérhető

Pozíciónyomat színe:

80px-green-check-mark-clip-art-20300

Fehér/fekete

80px-red-cross-88589

Nem kérhető

Felületkezelés:

PbSn vagy RoHS tűzión / ENIG / OSP

Kémiai ón

Temetett via-k, zsákfuratok:

80px-red-cross-88589

Nem kérhető

80px-red-cross-88589

Nem kérhető

Kontúrmarás tolerancia:

+/-0,2mm

+/-0,2mm

 

 

Ha nem biztos benne, hogy konkrétan az Ön NYÁK tervének gyártásához milyen fájlokra van szükség, akkor kattintson ide.

 

Az, hogy a megtervezett NYÁK megfelel-e a gyárthatósági követelményeknek, a DRC (Design Rule Check – Tervezési Szabályok Ellenőrzése) segítségével ellenőrizhető le. Amennyiben két vezetőt túl közel helyeztünk el egymáshoz, vagy egy furat átmérője kisebb a megengedettnél, vagy más olyan hibát tartalmaz a terv, ami miatt az nem felel meg a NYÁK gyártás követelményeinek, a DRC jelezni fogja a hibákat. Ma már a NYÁK tervező szoftverek többsége tartalmaz DRC-t.

 

A kalkulátor árai

A NYÁK gyártás oldalon az opciók függvényében megjelenő ár maximum 2m2 rendelési összterületig a végleges költségeket takarja, ehhez legfeljebb a szállítási költség adódik hozzá, ha a megrendelés értéke nem éri el a bruttó 20 000 Ft-ot. Az árak az egy tételben megrendelt és kifizetett mennyiségekre vonatkoznak, mivel a gyártás cm2 ára erősen függ az egyben megrendelt mennyiségtől. Ha rendelendő felület nagysága miatt online ár nem jelenik meg, akkor kérje egyedi ajánlatunkat!

A weboldalunkon feltüntetett árak kizárólag az online felületen történő megrendelés esetén érvényesek. Az email-ben, telefonon vagy személyesen történő rendelés adminisztrációs díja a megrendelés végösszegén felül tételenként 3 000 Ft+ÁFA.

A NYÁK rendelésnél a kész méretet kell megadni, nem kell hozzászámolni technológiai keretet. A méret megadásánál, ha nem egész mm-re adódik a NYÁK méret, akkor minden esetben a következő egész mm-t adja meg! Pl. ha a NYÁK mérete 95,3×40,9mm, akkor 96x41mm-t adjon meg méretnek!

Stencil rendelésnél a stencil kész méretét adja meg, és vegye figyelembe, hogy a szükséges stencil mérete az esetek többségében oldalanként legalább 20-30mm-rel nagyobb kell, hogy legyen, mint amekkora NYÁK-hoz rendeli (pl. ha a NYÁK szélén is vannak SMD alkatrészek), mert a forrasztópasztának szükséges némi “kifutó”, hogy lehúzás közben ne folyjon le a stencilről. A méret megadásánál, ha nem egész mm-re adódik a stencil méret, akkor minden esetben a következő egész mm-t adja meg! Pl. ha a stencil mérete 95,3×40,9mm, akkor 96x41mm-t adjon meg méretnek!

Nagyon fontos a pontos méret és a többi paraméter megadása (forrasztásgátló lakkot kér-e, stb.), mert az árat ez alapján számolja a weboldal. Ha a leadott terv méretében eltérés van a beírt adatokhoz képest, akkor egyeztetnünk kell a megrendelővel, ami időveszteséget fog okozni, mert a megrendelése újra a feldolgozási sor elejére kerül. Minden esetben a megrendeléskor bejelölt paramétereknek megfelelően fogjuk gyártani a NYÁK-okat! Ez azt jelenti, hogy ha nem jelölte be, hogy kér forrasztásgátló lakkot vagy pozíciónyomatot, de a feltöltött Gerber fájlok között található forrasztásgátló és pozíciónyomat réteg, akkor ezek nélkül fogjuk gyártani a panelt!  Ha pedig bejelöli pl. az alkatrész oldali lötstop réteget, de nem küld hozzá Gerber fájlt, akkor alkatrész oldali lötstop nélkül kerül gyártásba a NYÁK! A gyártás előkészítéskor a terv elfogadásánál mindig azt vesszük figyelembe, hogy a küldött terv belefér-e a megadott paraméterek keretébe: pl. ha 2 oldalas kivitelt jelölt be, de csak egy rézréteget tartalmazó tervet küldött, akkor a teljes tervet 1 rétegűként fogjuk kezelni (nem lesznek galvanizáltak a furatok, lötstop csak a rézréteg oldalán lehet), VAGY ha pl. 50x50mm-es méretet adott meg, de a terve csak 45x45mm, akkor is elfogadjuk a gyártáshoz, VAGY bejelölte, hogy kér pozíciónyomatot, de nem küldött hozzá fájlt, akkor pozíciónyomat nélkül kerül gyártásba a terv.

Ha olyan jellemzővel vagy variáció szerint szeretne megrendelést leadni, amelyet nem tud a NYÁK gyártás oldalon kiválasztani vagy egyértelműen megadni, kérjük, hogy lépjen kapcsolatba velünk és a megrendeléskor a megjegyzés mezőben (a Pénztár oldalon) is jelezze különleges kérését!

A kalkulátor által mutatott árak az egyesével gyártott (szimpla) és panelizált NYÁK-okra is vonatkoznak. Panelizált esetben kérjük, hogy a NYÁK gyártás oldalon a “Speciális beállítások” lenyíló menüből válassza ki a panelizált opciót (segítség a használathoz lejjebb). Panelizált tervként értelmezünk minden olyan tervet, ahol a panelen belül az ugyanolyan vagy különböző terveket nem köti össze egyetlen vezető sem.

A prototípusokat és a kisebb sorozatokat minden kategóriában úgynevezett “pooling” szolgáltatás keretein belül nyújtjuk. Ez azt jelenti, hogy a megrendeléseket nem egyesével, hanem más megrendelésekkel együtt panelba montírozva gyártjuk le. Emiatt nem számoljuk fel az egyszeri költségeket (pl. filmköltségek), így az egyszer már gyártott NYÁK-ok utánrendelése esetén is a kalkulátor által mutatott ár az érvényes. Erről bővebben itt olvashat.

Hozott alapanyagból gyártást nem vállalunk.

 

Galvanizált félfuratok

A galvanizált félfuratokat (kontúron túllogó galvanizált furatok) csak felár ellenében tudjuk gyártani. A félfurat minimális átmérője 1mm, és a hozzátartozó forrszem minimális átmérője 1,6mm. A terv oldalanként legfeljebb 10db félfuratot tartalmazhat. Ennek felára típusonként és megrendelésenként 50db NYÁK-ig 17 900 Ft+ÁFA, felette egyedi árat adunk.

Spirális rajzolatok

Amennyiben a terve spriális rajzolatot (pl. antenna) tartalmaz, a spirál vezetőinek vastagsága minimum 0,15mm vastagnak kell lenniük, és a menetek közti szigetelőtávolságnak legalább 0,3mm-nek. Spirális rajzolat esetén ezek a minimális határértékek, és a gyártási idő is hosszabb, melyről a megrendelés leadása után tudjuk tájékoztatni.

Spirális rajzolat

 

Gyártási idő

A különböző kategóriákban a gyártási idő az eltérő gyártástechnológia miatt más és más. Értelemszerűen a hosszabb gyártási idő alacsonyabb árat ad. A feltüntetett határidők tájékoztató jellegűek, előfordulhat, hogy előbb elkészülnek a megrendelt NYÁK-ok, de erre ígéretet tenni nem tudunk, csak ha rövidebb gyártási időt választ.

A gyártási időt a következőképpen értelmezzük. Minden adott nap éjfélig beérkezett rendelést legkésőbb a következő munkanapon feldolgozunk, és a gyártási idő a feldolgozást követő munkanaptól számítandó munkanapokban. Tehát a gyártás mindig a feldolgozást követő munkanapon kezdődik. Például egy szerdai napon este 18:15-kor 7 munkanapos határidőre leadott rendelést legkésőbb másnap (csütörtökön) 16:00-ig feldolgozzuk, és a gyártás pénteken megkezdődik. A NYÁK-ok így a következő hét utáni szerdán 14:00-ig elkészülnek. A 2 munkanapos határidővel a feldolgozást követő munkanap utáni munkanapra készül el a NYÁK. A megrendelés leadásakor kérjük, vegye figyelembe, hogy mivel termékeink jelentős részét beszállító partnereink állítják elő, így a legjobb szándékaink ellenére is bekövetkezhetnek nagyon ritkán olyan váratlan helyzetek (géphiba, szállítói késés, stb.), amelyek a sürgős rendeléseket is késleltethetik. Késedelmes teljesítés esetén az ÁSZF-ben foglalt garanciát adjuk a megrendelő számára. Kérjük, hogy a tervek leadását soha ne hagyják az utolsó pillanatra!

 

Alapanyag

StandardNYÁK: Választható 1, 2 vagy 4 rétegű kivitel (rétegek száma alatt a rézrétegeket értjük). A normál keretek között gyártható maximális méret 400x400mm. Az alapanyag az ólmos tűziónozás esetén nem RoHS FR-4 típusú üvegszálas Tg = 135°C üvegesedési hőmérséklettel (eddig a hőmérsékletig még üzemszerűen használható), ólommentes vagy ENIG felületkezelés esetén RoHS kompatibilis Tg = 140°C üvegesedési hőmérséklettel. Kereskedelmi forgalomba kerülő termékek esetén ne válassza az ólmos tűziónozást, mert az RoHS direktívának nem megfelelő alkatrészek (NYÁK) csak olyan készülékekben használhatók, amelyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba (pl. egy készülék prototípusa). Az alapanyag vastagság 1-2 réteg esetén 0,6-2mm között, 4 réteg esetén 0,8-1,6mm között megválasztható, normál esetben 1,6mm.

Rézvastagság: Függetlenül a rétegszámtól, a külső rétegek rézvastagsága 1 oz (35um) vagy 2 oz (70um) lehet. A végleges rézvastagságot gyártás során történő sorjamentesítő csiszolás és a rézgalvanizálás paraméterei befolyásolják. Rézgalvanizáláskor a sűrű rajzolatú részekre vastagabb rézréteg rakódik ki, míg a nagy és összefüggő rézfelületekre (pl. telefólia) vékonyabb. Az 1 oz (35um) vastagság a gyakorlatban a telefóliás részeken is legalább 40-45um, 2 oz (70um) esetén pedig általában 80um vagy afeletti. A furatfalakban a rézvastagság tipikusan legalább 20-25um közötti.

NYÁK rézvastagság

 

4 rétegű alapanyag:  a gyártás során a “mag” alapanyagra mindkét oldalról 0,1mm vastagságú 2313 típusú prepreg kerül. A 0,8-1,6mm-es végleges vastagságok esetén a mag vastagsága változik. Az alapanyag és a prepreg-ek adatlapja innen tölthető le.

Alumínium alapanyag: Elsősorban LED-es és teljesítmény elektronikai alkalmazásokhoz ajánljuk maximum 400x400mm-es méretben, 1 rétegű kivitelben. Az alumínium hordozó és a rézréteg között egy 100µm vastagságú szigetelőréteg helyezkedik el. Az alapanyag vastagság ebben az esetben csak 1,6mm lehet. Eltérő esetben kérje ajánlatunkat!

HobbiNYÁK: Csak 1 oldalas kivitel kérhető normál 1,6mm-es vastagsággal, 18µm-es (0,5oz)rézfóliával, lötstop és pozíciónyomat nélkül, maximum 200x280mm-es méretben. Az alapanyag FR-4 típusú üvegszálas Tg = 135°C üvegesedési hőmérséklettel. Mivel a HobbiNYÁK-okat is pooling-ban gyártjuk (több vevő megrendelése egy nagy panelen, és az alapanyagon minden esetben csak 1 oldalon van rézfólia), nem tudunk ebben a kategóriában olyan NYÁK-ot gyártani, amelyen rajzolat csak az egyik oldalon van, a másik oldal pedig telefólia vagy pl. nincsen kémiai ónozva.

 

Forrasztásgátló lakkréteg (lötstop)

Egyoldalas NYÁK terv esetén csak azon az oldalon lehet lötstop, ahol a rézréteg is van. Technológiai okokból nálunk nem lehetséges olyan NYÁK gyártása, amely 1 rézréteget tartalmaz, de két oldalra kérne a megrendelő lötstopot (akár azonos vagy különböző színűt). Kettő vagy többrétegű NYÁK tervnél általában mindkét külső oldalra kérnek lötstoppot a megrendelőink (bár ez nem feltétele a rendelésnek). Alumínium hordozó esetén csak fehér lötstop választható fekete felirattal. HobbiNYÁK kategóriában lötstop nem kérhető. A különböző megrendelések beazonosítása miatt egy kisméretű azonosítószámot helyezünk el a lötstop rétegben, amennyiben a terv pozíciónyomatot nem tartalmaz.

lotstop

Pozíciónyomat

A jól olvasható pozíciónyomat érdekében a feliratoknál legalább 0,2mm-es vonalvastagságot használjunk, és a betűk magassága minimum 2mm legyen. Az e határértékek alatti feliratokat megvastagítjuk, de olvashatatlanság esetén a problémás feliratokat a gyártás előkészítésekor eltávolítjuk. A feliratok helyes megtervezéséről itt olvashat bővebben. Ha Eagle-t használ, akkor további segítséget itt talál. Azokat a részeket, amelyek kilógnak a NYÁK körvonalából, az előkészítéskor levágjuk. A feliratok forrszemekre és más forrasztható területekre rálógó részét ugyancsak eltávolítjuk, mert problémát okozhatnak az E-tesztnél és a beültetésnél.

A pozíciónyomat színe alapértelmezetten fehér, de fehér forrasztásgátló lakkréteg esetén fekete színű. A különböző megrendelések beazonosítása miatt egy kisméretű azonosítószámot helyezünk el a pozíciónyomat rétegben, amennyiben a terv pozíciónyomat réteget tartalmaz.


lotstop (1)

Szelektív felületkezelés

Szelektív felületkezelésnek hívjuk az olyan eljárást, amely során a felületkezelő bevonat (ón, ezüst, nikkel/arany, OSP) a forrasztásgátló lakk felvitele után kerül a NYÁK szabadon levő rézfelületeire. Ez azért fontos, mert ha ón van jelen a lötstop alatt (azaz az ónozás nem szelektív), akkor a reflow kemencében vagy a hullámforrasztóban az ón a hő hatására megolvad, és felráncolhatja a lötstoppot, illetve a nagyobb vezetők elszívhatják az ónt a forrszemektől. Tehát pl. sorozatgyártás esetén (ónozás tekintetében) csakis a szelektív felületkezelési eljárások ajánlottak. Ez kizárja a hagyományos galvánón használatát, mint végső felületkezelést, hiszen az ón ott marad a lötstop alatt a kész NYÁK-on is.

Ha ENIG felületkezelést választ, és az aranyozott felület nagysága nagyobb, mint a NYÁK felületének 30%-a, akkor erre külön ajánlatot adunk!

A szelektív bevonatok elkészítése során mindazok a rézfelületek ónozottak vagy aranyozottak lesznek, amelyeket nem fed lötstop réteg. Ez azt jelenti, hogy a fiducial-ok és a forrszemek mindegyike felületkezelt lesz, kitakarni a NYÁK bizonyos részeit nem tudjuk!

A StandardNYÁK kategóriában alapértelmezésben tűziónozást használunk, de választható még kémiai nikkel/arany és OSP bevonat is. Az ónötvözet lehet ólomtartalmú vagy ólommentes. Termékfejlesztéshez, prototípusokhoz, EU-n kívüli értékesítéshez, saját célra használható az ólomtartalmú ónötvözet is, de az Európai Unió területén már nem hozható kereskedelmi forgalomba olyan termék, amely veszélyes anyagokat tartalmaz egy adott százalékos arány felett. Emiatt az ólomtartalmú forraszanyagok nem használhatók ezekben a termékekben. A kiváltásukra a nyomtatott áramkörökön felületkezelésként csak ólommentes ón, arany, OSP és más nem ólomtartalmú vegyületet lehet használni. Magánfelhasználásra vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő NYÁK-ok esetén továbbra is használhatók az ólomtartalmú forraszok, amelyeknek jobb a forraszthatósága.

HobbiNYÁK esetén a felületkezelést kémiai ónozással biztosítjuk. Mivel a HobbiNYÁK kategóriában lötstop réteg nem kérhető, ezért az ónozás a teljes rézfelületen jelen lesz. A kémiai ónozás egy olyan eljárás, aminek során a kész nyomtatott áramköri lemezt egy olyan oldatba merítik, amelyből ón válik ki a rézfelületre. Minél több ideig zajlik a folyamat, annál vastagabb ónréteg képződik, de amikor már a teljes felületre kirakódik az ónréteg, a vastagság nem növekszik tovább. A gyakorlatban a kémiai ónozás vastagsága nagyon vékony, anyagát tekintve ólommentes. Forraszthatósága gyakorlatilag megegyezik a tűziónozással.

 

furatgalvan

NYÁK-on belüli marás

A NYÁK-on belüli marás mind a StandardNYÁK és a HobbiNYÁK kategóriákban is választható, díjmentes szolgáltatás. A NYÁK gyártásakor csak azokat a belső marásokat tudjuk elkészíteni, amelyeknek a szélessége elegendően nagy ahhoz, hogy a marószerszám beférjen a megmunkáláshoz (a belső marások minimum értékei a fenti határérték táblázatban láthatók). A túl keskeny marásokat emiatt figyelmen kívül hagyjuk.  A NYÁK-on belüli marás nem ugyanaz, mint a panelizáláskor kérhető kitördelhető marás. A panelizálásről bővebben itt olvashat. A NYÁK-on belüli marás használható különböző csatlakozóhelyek, nagy potenciálkülönbségű részek közötti szivárgóáramok megszüntetésére, stb. A lehetőségekről bővebben itt olvashat.

marasnyakonbelul

Furatok

A furatok száma a StandardNYÁK és a HobbiNYÁK kategóriában is korlátlan. A kettő vagy többrétegű NYÁK esetén minden furat furatgalvanizált, egyrétegű esetén pedig egyik furat sem galvanizált. Kettő vagy többrétegű NYÁK esetén azok a furatok nem galvanizáltak, amelyeket nem vesz körül rézfólia (nincs körülötte forrszem), minden forrszemmel körülvett furatot galvanizálunk.

A Gerber vagy projektfájl által tartalmazott furatokat tizedmilliméterre kerekítjük, pl. 0,879mm –> 0,9mm. Az így kapott furatméreteket tekintjük a kész furatátmérőknek. Például: egyoldalas NYÁK esetén egy 1mm átmérőjű furatot 1mm átmérőjű fúróval fúrunk ki.

Kettő vagy többrétegű, furatgalvanizált NYÁK esetén egy pl. 1mm-es furatot 1,1mm-es fúróval fúrunk ki, és a furatgalvanizálás, illetve a felületkezelés miatt a végső átmérő kb. 1,03-1,05mm lesz. A technológiai határértékeknél megadott maradékgyűrűt ebben az esetben az 1mm-es (eredeti) furatmérethez képest értelmezzük.

A furatokat 0.3-6.5mm-ig tizedes lépésekben készítjük el. A 6,5mm feletti furatok NYÁK-on belüli marással lesznek kialakítva.

Soha ne rakjon le furatokat úgy, hogy azok egymásba érjenek! Ha hosszlyukat szeretne a NYÁK-ra, akkor azt NYÁK-on belüli marással kell elkészítenünk, amelyről bővebben itt olvashat.

furatok

E-teszt

A repülőtűs E-teszt (azaz elektromos teszt) olyan mérési eljárás, amivel a legyártott NYÁK-okon detektálhatóak a rövidzárlatok vagy szakadások, így a hibás darabok nagyobb eséllyel kiszűrhetők. A StandardNYÁK kategóriában minden NYÁK elektromosan tesztelt, tehát hibás panelt nem kaphat. A HobbiNYÁK kategóriában E-teszt nem kérhető.

 

Kontúrkialakítás

Szolgáltatásunk “pooling” jellege miatt (több vevő megrendelését egy nagyobb táblára montírozva gyártjuk) a kontúr kialakítása a StandardNYÁK és a HobbiNYÁK kategóriákban is egyaránt kontúrmarással történik. Kérjük, használja ki ennek lehetőségeit, illetve mindig vegye figyelembe a korlátokat, amelyekről bővebben itt olvashat. A pooling szolgáltatás miatt a kontúrvonalból kilógó alakzatokat (feliratokat, rézrajzolatokat, túllógó furatokat) gyártás előkészítéskor eltávolítjuk, hogy ne lógjanak be más vevők tervébe. Lemezollós vágást nem vállalunk. HobbiNYÁK esetén a 10-nél nagyobb darabszámú kisméretű rendeléseket valószínűleg kitördelhető marással panelizálva fogjuk gyártani.

 

konturkialakitas

Az ingyenes kontúrmarás értelmezése: ha Speciális beállításoknál a Kézbesítés formájára a Panelizálva és egyesével is megfelel variációt választja (bővebben lásd lejjebb), akkor a megrendelő ránk bízza, hogy a NYÁK-ok gyártása egyesével kontúrmarva vagy panelizálva fog megtörténni. Ha a megrendelt NYÁK mérete kicsi (pl. 30x30mm) vagy keskeny, de hosszú NYÁK-ról van szó (pl. 5x150mm), illetve a megrendelt darabszám 10-15db-nál nagyobb, akkor a Panelizálva és egyesével is megfelel variáció választásakor nagy valószínűséggel panelizálva fogjuk gyártani a megrendelést, mert a kis méretű vagy keskeny darabok gyártása nehézkesebb.

1. Ha úgy döntünk, hogy egyesével kontúrmarva, akkor egy négyszög vagy kör vagy tetszőleges alakú NYÁK-ot a rajz szerint kontúrmarva fogja megkapni. A kontúrmarásért külön díjat nem számítunk fel.

kor_alaku_NYAKNégyszögletes NYÁK

2. Ha úgy döntünk, hogy panelizálva, akkor megtervezzük a panel elrendezését kitördelhető marással (bal oldali és középső kép) vagy ritzeléssel (jobb oldali kép). Ez azt jelenti, hogy kör vagy nem négyszög alakú NYÁK-ok esetén azok egy táblában lesznek, a kontúrvonalak nagy része ki lesz marva, illetve a panelkeret is kontúrmart lesz, de ahhoz, hogy egyben maradjon a panel, bizonyos helyeken kitördelhető fülek maradnak majd. Ekkor a panelkeret és a panelon belüli alakzatok marása is beletartozik az ingyenes kontúrmarásba, külön díjat nem számítunk fel. Ha négyszög alakú a leadott terv, és úgy döntünk, hogy panelizálva, ritzeléssel fog elkészülni, akkor a panelkeret lesz kontúrmart (nem feláras), a panelon belüli egyedi NYÁK-ok egymástól ritzeléssel lesznek elválasztva (jobb oldali kép, kézi erővel széttördelhető). Az ingyenes kontúrmarás tehát ebben az esetben a panelkeretre értendő.

 

Panelizált NYÁK-ok, ritzelés, kitördelhető marás

 

3. Válassza a Kézbesítés formája résznél az Egyesével kontúrmarva opciót, ha mindenképpen azt szeretné, hogy egyesével kapja kézhez a megrendelt NYÁK-okat és semmiképpen se panelizáljuk a gyártáskor.

Tudnivalók a panelizálásról

A nagyobb darabszámú megrendeléseknél érdemes panelizálva kérni a gyártást, így a beültetésnél könnyebben kezelhetővé válnak a panelek, illetve gépi beültetésnél szinte elkerülhetetlen a panelizált NYÁK-ok használata. Amennyiben az Ön igényeinek megfelelően készítjük el a paneltervet, és Ön jóváhagyja, utólagosan nem tudunk elfogadni reklamációt azzal kapcsolatban, hogy pl. túl nagyok lettek a kitörtőfülek, és emiatt nehézkes az egyedi NYÁK-okat kitördelnie a panleból. Emiatt javasoljuk, hogy a panelizálást bízzák ránk. Panelizálást a HobbiNYÁK kategóriában nem vállalunk (abban az esetben sem, ha a panelizált NYÁK-ok körül külön-külön nincs körvonal, csak a teljes panel körül), a StandardNYÁK kategóriában pedig a “Speciális beállítások” lenyíló menüben kell kiválasztani a “panelizált” opciót. A panelizálással kapcsolatos további információkat itt talál. Kérjük, hogy ne küldjön olyan NYÁK tervet, amelyen több, egymástól teljesen független NYÁK van, és azok külön-külön teljes körvonallal rendelkeznek, esetleg nincs körülöttük körvonal (azaz mindegyiket teljesen körbe kell marni, hiszen így értelmetlen a panelizálás). Ebben az esetben külön fogjuk választani az egyes terveket, és teljesen át kell variálni a megrendelést, illetve a végösszeget (Önnek is plusz munka). Ahány különböző tervet kíván gyártatni egymástól függetlenül, teljesen körbe marva (tehát NEM panelizálva, ritzeléssel vagy kitördelehtő marással vagy ezek kombinációjával), annyi “NYÁK gyártás”-t kell a kosárba tennie. Ha pl. két NYÁK-ot helyez el a panelon, amelyek végül majd egy készülékbe kerülnek beépítésre (akár egymásra forrasztva vagy egymás fölé csavarozva távotartóval – pl. alaplap és kijelző modul), akkor is két külön tervként értelmezzük a munkát. Ha azzal a céllal szeretne panelizált tervet leadni, hogy a megrendelés végösszegét csökkentse (mert külön-külön megrendelve az egyes NYÁK-okat magasabb végösszeg jönne ki), akkor kérjük, hogy olvassa el ezt. Több ezer NYÁK tervet láttunk már, így azonnal visszautasítjuk azokat a megrendeléseket, amelyek nyilvánvalóan több tervet tartalmaznak (akár egy-egy “kamu” vezetővel összekötve), de a megrendelésnél a megrendelő nem adta meg a különböző tervek számát a Speciális beállításoknál. A Prototípus csomagoknál semmilyen formában sem vállaljuk panelizált/montírozott NYÁK-ok gyártását.

nem_jo_panelizalas

Speciális beállítások

A StandardNYÁK kategóriában lehetőség van ún. speciális beállítások megadására. Alapesetben ezek a választási lehetőségek a leggyakrabban használtak szerint vannak beállítva. Ha Ön nem járatos a sorozatgyártásban vagy nincsenek különleges igényei, akkor ezeket a beállításokat hagyja figyelmen kívül. A legördülő menü elemei a következők:

Alapanyag vastagság: normál kivitelben 1,6mm, de tetszőlegesen megválasztható 0,4-2mm között a megadott lépésekben. A vastagság mindig a 35μm-es rézfóliával értendő. Vastagabb, 70μm réz esetén a teljes vastagság nagyobb lesz.

Rézvastagság: a kiinduló rézfólia vastagság 17,5μm, alapesetben erre 20-25μm galvánréz kerül, amely a valóságban több, mint 35μm rézvastagságot ad. További galvanizálással 70μm vastagság kérhető. Ez általában a nagyáramú, teljesítmény-elektronikai eszközökben szükséges. A vezetőszélesség méretezéshez itt talál segítséget.

Terv jellege: itt kell kiválasztania, hogy az Ön által feltölteni kívánt NYÁK terv 1db NYÁK-ot tartalmaz (szimpla) vagy több egyforma/különböző tervet egymás mellé montírozva (panelizált). Ha az Ön által elképzelt panelt nem tudja megtervezni, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és egyedi ár alapján elkészítjük a paneltervet.

 

Ha a terv jellege szimpla: ez azt jelenti, hogy az Ön által feltöltött terv 1db NYÁK tervből 1db-ot tartalmaz (nincsen több ugyanolyan vagy különböző NYÁK terv a leadott fájlban). Ebben az esetben az alábbi variációk közül választhat:

Kézbesítés formája: ki kell választania, hogy milyen formában szeretné megkapni a NYÁK-okat.

Panelizálva és egyesével is megfelel: Ön ránk bízza, hogy a tervet egyesével vagy panelizálva fogjuk gyártani, és ha panelizálva, akkor a kontúrokat ritzeléssel, marással vagy a kettő kombinációját variálva alakítjuk ki. Ha a terv legalább egyik mérete mérete 20-30mm alatti (kicsi vagy keskeny NYÁK), és a darabszám több, mint 10, akkor várhatóan panelizálni fogjuk ritzeléssel vagy kitördelhető marással.

Egyesével kontúrmarva: a tervet mindenképpen egyesével, kontúrmarva kéri.

Ha a terv jellege panelizált: ez azt jelenti, hogy az Ön által feltöltött terv több egyforma vagy különböző NYÁK tervét tartalmazza olyan elrendezésben megtervezve, hogy az közvetlenül gyártható legyen. A panelizált terv elkészítése tehát ebben az esetben az Ön feladata, amelyhez segítséget itt talál. Ez azt jelenti, hogy ha kitördelhető marásra vagy ritzelésre van szüksége, akkor NEM elegendő a terveket egymás mellé helyeznie a montírban, hanem szükséges a törőfülek vagy ritzelési vonalak, illetve a panelkeret megtervezése is. Ha nincs szüksége kitördelhető marásra vagy ritzelésre, mert az egyedi NYÁK-ok szétválasztását Ön kívánja elvégezni majd, akkor mindegy, hogy a kitördelhető marás vagy a ritzelés opciót választja. Ha szüksége van fiducial-okra vagy illesztőfuratokra, akkor ezeket is Önnek kell megterveznie. Tehát a panelizált opció választása esetén kompletten megrajzolt paneltervet kérünk. Ekkor az alábbi variációk közül választhat, melyek számunkra csak tájékoztató jellegűek, hiszen a tervből egyértelműen ki kell derülnie, hogy mely módon kéri a kézbesítést:

Különböző tervek száma: adja meg, hogy a feltöltött, panelizált terve hány darab különböző NYÁK tervet tartalmaz.

 

A NYÁK méretétől függően kézi beültetéshez 20-30db-ig általában egyesével történő gyártást kérnek megrendelőink.

Panelizált gyártást érdemes választani, ha:

  • sok, kis méretű (pl. 10x20mm) NYÁK rendelése esetén, mert egy-egy nagyobb panelon sokkal könnyebb a beültetés, ha együtt van a sok kis NYÁK
  • sorozatgyártásnál, gépi beültetéskor szükséges egy legalább 5-10mm szelességű panelkeret, ahol a gépek meg tudják fogni a panelt, és a fiducial-ok (referencia jelek, amelyekhez a beültető és ellenörző gépek szinkronizálnak), illetve az illesztőfuratok is ezen a kereten helyezkednek el