Mit kell tartalmazniuk az egyes Gerber fájloknak?

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-03-29 még nincs hozzászólás

 

A Gerber fájlok kiterjesztései arra utalnak, hogy milyen információt tartalmaznak. A .CMP kiterjesztés a “Component” (alkatrész) kifejezést takarja, míg például a .STC a “Component Stop”-ot (alkatrész oldali forrasztásgátló lakk). Tehát azok a rajzolatok, amelyeket a .CMP fájlba exportálunk, rézfóliaként lesznek jelen a kész NYÁK-on, amiket pedig az .STC fájlba, azok a forrasztásgátló lakkrétegen realizálódnak. A .PLC vagy .PLS fájlokba így nem csak az alkatrészek neveit vagy értékeit, hanem tetszőleges feliratot is tehetünk. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy valójában bármelyik azon réteget kiexportálhatjuk az egyes Gerber fájlokba, amelyeket szeretnénk a kész áramkörön látni.

NYAK_3D_abra_retegek

Ha Eagle szoftvert használ, akkor javasoljuk, hogy töltse le a NYAKARUHAZ.CAM fájl a Gerber exportáláshoz, ami az alábbi beállításokat tartalmazza. Ha Sprint Layout-ban tervez, és most ismerkedik a szoftverrel vagy először gyártat NYÁK-ot, akkor feltétlenül tájékozódjon a program megfelelő használatáról, ugyanis ezzel a programmal rajzolt terveknél tapasztaljuk messzemenően a legtöbbször, hogy a megrendelők teljesen rossz rétegbe terveznek (pl. pozíciónyomatot a körvonalba, forrasztás oldali rézrajzolatot az alkatrész oldalra, stb.), aminek a vége természetesen a hibás gyártás.

Réteg megnevezése

Elnevezés

Mit tartalmaz?

Mit tartalmaz?
Eagle-ben

Mit tartalmaz?
Sprint Layout-ban

Alkatrész oldal [projektnév]_Top_Copper.CMP Az alkatrész oldali rézréteg rajzolatát és a NYÁK kontúrját. 1 Top
17 Pads
18 Vias
20 Dimension
 C1 vagy K1
Alkatrész oldali forrasztásgátló lakk [projektnév]_Top_Soldermask.STC Az alkatrész oldali forrasztásgátló lakkréteg rajzolatát és a NYÁK kontúrját. 20 Dimension
29 tStop
 C1 vagy K1 Lötstop
Alkatrész oldali felirat [projektnév]_Top_Silkscreen.PLC Az alkatrész oldali feliratokat és a NYÁK kontúrját. 20 Dimension
21 tPlace
25 tNames
 S1 vagy B1
Forrasztás oldal [projektnév]_Bottom_Copper.SOL A forrasztás oldali rézréteg rajzolatát és a NYÁK kontúrját. 16 Bottom
17 Pads
18 Vias
20 Dimension
 C2 vagy K2
Forrasztás oldali forrasztásgátló lakk [projektnév]_Bottom_Soldermask.STS A forrasztás oldali forrasztásgátló lakkréteg rajzolatát és a NYÁK kontúrját. 20 Dimension
30 bStop
 C2 vagy K2 Lötstop
Forrasztás oldali felirat [projektnév]_Bottom_Silkscreen.PLS A forrasztás oldali feliratokat és a NYÁK kontúrját. 20 Dimension
22 bPlace
26 bNames
 S2 vagy B2
Furatok [projektnév]_Drill.DRD A furatokat. 44 Drills
45 Holes
 Drills
Kontúrmarás [projektnév]_Outline_Mill.MILLING A NYÁK kontúrját és a NYÁK-on belüli marást. 20 Dimension  O vagy U

 

Megjegyzések

Kérjük, hogy semmiképpen se tegyen méretezővonalakat a terv egyik rétegébe se! A Gerber formátum egyértelműen tartalmazza a méreteket, a méretezővonalak eltávolítása pedig számunkra időigényes, és közben lehet, hogy olyan részeket is törlünk véletlenül az áramkörből, amelyekre szükség lenne.

Gerber exportálásnál ne türközze egyik réteget se, ezzel csak nehezíti a fájlok ellenőrzését!

A feliratokatnál (pozíciónyomatoknál) azokat a részeket, amelyek kilógnak a NYÁK körvonalából, a gyártás előkészítésénél levágjuk. A feliratok forrszemekre és más forrasztható területekre rálógó részét eltávolítjuk.

A forrasztásgátló lakkrétegnél (lötstopnál) ha van lehetőségünk és valamilyen különleges körülmény mást nem indokol, akkor úgy állítsuk be a tervezőszoftvert, hogy oldalanként 0,1mm-rel (4mil )legyen nagyobb a lötstop “kivágása” az adott forrszemnél. Figyelem! A forrasztásgátló lakkrétegnél a Gerber fájl a tényleges lakkréteg invertáltját tartalmazza, de ezzel a megrendelőnek nincsen teendője. Ahol a lakkrétegben van rajzolat (tipikusan a forrszemek felett), ott a NYÁK-on nem lesz lakk, és fordítva.

Egyoldalas NYÁK esetén a furatok alapértelmezetten nem galvanizáltak, kétoldalas NYÁK-nál pedig minden furat alapértelmezetten furatgalvanizált.

A kontúrmarás tervezésénél mindig vegye figyelembe a technológiai korlátokat. Ezekről bővebben itt olvashat.

Ha nem biztos benne, hogy konkrétan az Ön NYÁK tervének gyártásához milyen fájlokra van szükség, akkor kattintson ide.