Hogyan válasszunk NYÁK gyártót?

Posted by in Tudásbázis on 2015-03-15 0 comments

 

Azt tapasztaltuk, hogy az egyik legkényesebb kérdés maga a NYÁK gyártó kiválasztása. A téma annyira nagy, hogy létrehoztunk egy külön oldalt, ahol a legjellemzőbb felhasználói szokásoknak megfelelően elemezzük a NYÁK gyártó választás szempontjait. Az oldal itt érhető el:

Hogyan válasszunk NYÁK gyártót?

 

Régi cikkünk a témával kapcsolatban továbbra is olvasható:

Aki áramköröket épít hobbiból vagy hivatásból, egészen biztosan szembe fog találkozni a NYÁK gyártással kapcsolatban a következő kérdésekkel: kivel, hogyan és mennyiért gyártassa le nyomtatott áramkörét? Kezdetben talán mindannyian a saját magunk által történő elkészítést tartjuk a leggazdaságosabbnak, de idővel az emberek nagy része rájön, hogy az esetek többségében ez nem igaz. Egy-egy prototípust még “kivasalhatunk” otthon, de a gyári panelek minőségével valószínűleg nem fogjuk tudni – vagy nem is akarjuk – felvenni a versenyt.

Ha pedig már eldöntöttük, hogy gyári paneleket fogunk beépíteni a készülékünkbe, akkor gyakran iszonyúan nehéz helyzetbe kerülünk, mert nem egyértelmű, hogy mi alapján válasszunk NYÁK gyártót. Az ezzel foglalkozó cégek pedig általában csak nehezítik a választást azzal, hogy a gyártásban nem járatos felhasználók számára érthetetlen szakkifejezéseket használnak mindenféle magyarázat nélkül, és összehasonlításképpen csak az ár marad a végső kapaszkodó a mit sem sejtő vevő számára. Az elmúlt években ügyfeleink számtalan esetben jöttek hozzánk és felháborodva mutatták azokat az elképesztően gyenge minőségű NYÁK-okat, amiket máshol gyártattak, gyakran szinte aranyárban.

 

Tényleg csak az ár számít?

Néha fórumokon elhangzik az a kijelentés, hogy egy prototípus legyártatásáért 6-10 ezer Ft túlságosan sok pénz. Azok a szakmabeliek, akik már végig próbáltak több gyártót, szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy az olcsó, elektromosan nem tesztelt NYÁK-okat nagyító alatt érdemes átnézni beültetés előtt. Persze, a hibák még ekkor sem feltétlenül derülnek ki. Az utólagos ellenőrzéssel, hibajavításokkal pedig általában annyi időt eltölt az “olcsó” NYÁK-ot rendelő ügyfél, hogy bőven megérte volna egy jobb és drágább szolgáltatást választania.

 

NYÁK-ot disztribútortól?

Több alkatrész disztribútor és beültető cég is foglalkozik NYÁK-ok értékesítésével (nem gyártással, csak értékesítéssel, a gyártást egy másik cég végzi). Az ügyfél számára kényelmes megoldás lehet, hogy az alkatrészeket, a beültetést és a NYÁK-ot is egy helyet tudják megvásárolni, viszont mindenképpen mérlegelni szükséges az ezzel járó kockázatokat. Azok a cégek, akiknek a NYÁK gyártásban, gyártás előkészítésben, minőség ellenőrzésben nincsen gyakorlatuk, és a NYÁK-okat csak egy ugyanolyan alkatrésznek tekintik, mint pl. az ellenállásokat, teljes egészében kiszolgáltatottá válnak a NYÁK gyártójának. A közvetítő szerep révén a kommunikáció így nagyon megnehezedik az ügyfél és a valódi gyártó között, egyes kérdések tisztázása pedig lehetetlenné válik. Ha pedig hibás lesz a széria a szakmai felkészültség hiánya miatt, akkor ki vállalja a felelősséget az elszenvedett időveszteségért? Mielőtt disztribútortól vásárol, mindenképpen győződjön meg a kereskedő NYÁK gyártásban szerzett tapasztalatairól, hozzáértéséről!

 

Mitől lehet akár 5x-ös eltérés az árban a különböző gyártóknál, ha ugyanazt a panelt akarjuk legyártatni?

Csodák ebben az iparágban sincsenek! Mivel az információhiány miatt sokszor az egyetlen összehasonlítási alapot csak az ár jelenti, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ugyanazt a minőségű NYÁK-ot egy másik gyártónál olcsóbban is megkaphatjuk. Ez azonban nem így van, hiszen a különböző gyártók különböző technológiákat és alapanyagokat használnak, más a célközönségük és mások a motivációik. Ebből kifolyólag ugyanazon tervből készített nyomtatott áramkör egészen máshogy is kinézhet és funkcionálhat attól függően, hogy ki és hogyan gyártotta. A NYÁK gyártás alapanyagainak választéka igen széles, és az árak összhangban vannak a minőséggel. Természetesen nem jelenthető ki minden esetben, hogy ha egy gyártó olcsó, akkor törvényszerűen rossz minőséget állít elő (bár az olcsóság sosem egy véletlen szerencse következménye és valamilyen formában mégis ki kell majd fizetni…), de mielőtt kizárólag az ár alapján döntene, érdemes az alábbi szempontokat is figyelembe venni.

 

Mivel foglalkozik a NYÁK gyártó?

Csak a NYÁK gyártással, vagy mindenféle olyan szolgáltatással forgácsolja szét a kapacításait, aminek semmi köze sincs a NYÁK gyártáshoz, pl. alaktrészek árusítása, alapanyagok árusítása, stb.? A figyelmének csak egy rész vagy egésze koncentrálódik a NYÁK gyártásra? Egyáltalán van bármilyen használható tapasztalata a NYÁK gyártásban (azaz tényleg gyártó-e?), vagy – a szakértelem hiánya miatt – a terveket egy az egyben továbbítja egy valódi gyártónak, akivel a vevő sosem kerülhet kapcsolatba, így a szaktanácsadás és kommunikációgyakorlatilag lehetetlen?

 

Milyen formátumokban adható le rendelés?

Látszólag nagy segítség lehet, ha különböző formátumokban is le lehet adni gyártásra a NYÁK tervet, hiszen ezzel időt spórolhat a tervező. Az egyes tervezőszoftverek (Eagle, Sprint Layout, Altium, stb.) projektfájljaiból történő gyártást mi is vállaltuk néhány éven keresztül, azonban számos esetben adódott ebből probléma (bővebben itt). A megrendelő érdekében kizárólag Gerber fájlokból vállaljuk a NYÁK gyártást. A projektfájlokból történő gyártás csábító lehet, de gondolja meg, hogy érdemes-e a kockáztatni a gyártás sikerességét egy maximum 3 perces Gerber exportálási művelet miatt!

 

Milyen technológiai értékeket garantál és vállal a gyártó?

Minél vékonyabb vezetősávokkal tervezhetünk, a végleges NYÁK mérete annál jobban csökkenthető. Az, hogy pl. két alkatrészláb között hány vezetőt tudunk elvinni biztonsággal, értékes négyzetcentimétereket jelenthet panelenként. Ez pedig egyértelműen kifejezhető pénzben. Bizonyos gyártók megtévesztő módon adják meg a technológiai határértékeket, és csak a megrendelés leadása után derül ki, hogy a leírásokban nem követték a konvenciókat. Ilyen lehet például a maradékgyűrű megadása két vagy többrétegű NYÁK esetén: a gyártó pl. megad 0,125mm-es maradékgyűrűt, mint legkisebb lehetséges értéket, de ezt nem a kész furatátmérőre, hanem attól 0,1mm-rel nagyobb mérethez számolja. A valóságban tehát ez 0,175mm-es maradékgyűrűt jelent, mint minimum érték. Az általunk megadott technológiai határértékekben nincsenek trükkök, ténylegesen azt vállaljuk, amit le is írunk.

NYÁKÁRUHÁZ.HU

Gyártó 1

Gyártó 2

Gyártó 3

Gyártó 4

Minimális vezetőszélesség 35µm-es réz esetén, felár nélküli gyártásban:

0,15mm

0,2mm

0,3mm

0,2mm

0,25mm

 

Milyen felületkezeléssel készülnek a NYÁK-ok?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, mert nem minden felületkezelési eljárás forrasztható kézzel vagy géppel. A nem szelektív, galvánónozással készült NYÁK-ok általában csak kézi beültetésre alkalmasak, de ne aggódjon, mert tőlünk ilyet nem kap! A kézi beültetéshez a legcélszerűbb a tűziónozást (HASL) választani jó forraszthatósága miatt. Általában van lehetőség ólmos vagy ólommentes változatot kérni. Ez utóbbi azért fontos, mert az Európai Unió tiltja a kereskedelmi forgalomba kerülő elektronikai eszközökben bizonyos nehézfémek és halogénelemek – többek között az ólom – jelenlétét. Saját felhasználásra vagy félkész termékekbe továbbra is használhatóak ólomtartalmú forraszok. Az ólommentes bevonatok azonban nem jelentenek automatikusan RoHS megfelelőséget, ugyanis a NYÁK minden alapanyagának meg kell felelnie az RoHS direktívának, amely nem csak az ólommentességet írja elő. Több ügyfelünk pórul járt már olyan NYÁK gyártóknál, akik a magukat RoHS kompatibilis gyártóként hirdették, miközben az ólommentes felületkezelésen kívül más paraméterekben nem feleltek meg az RoHS direktívának, az így rendelt NYÁK-okkal pedig nem lehetett forgalomba hozni az adott terméküket. Mindenképpen tájékozódjon a megrendelés előtt a NYÁK-ok teljes RoHS megfelelőségéről és RoHS nyilatkozatról mielőtt az EU területén kereskedelmi forgalomba kerülő készülékhez gyártatna NYÁK-ot.

 

Milyen a lötstop minősége?

Nem csak esztétikai, hanem funkcionalitásbeli kérdés, hogy a forrasztásgátló lakkréteg minősége és vastagsága megfelelő legyen. Egyáltalán nem mindegy, hogy már az első forrasztásnál felfut vagy felráncosodik a réteg, vagy többszöri, hosszú ideig tartó ki- és beforrasztások után is hibátlan marad. Az olcsó, dry film alapú lötstoppok a kikeményedést követően rideggé válnak, könnyen töredeznek, ráadásul zsugorodnak is, illetve a meleg forrasztópákával szemben igen sérülékenyek. Óvakodjon ezektől, ha minőséget szeretne látni! A szitázott vagy függönyöntött, hőre keményedő lötstoppok esetén ilyen probléma nem lép fel.

A lötstop minősége

Milyen a furatgalvánok minősége?

A furatgalvánok esetén fontos, hogy mekkora a galvánréteg falvastagsága, illetve a rétegvastagság eloszlása a keresztmetszet mentén. A jó minőségű furatgalván  falvastagsága kb. 15-30um nagyságú. A túl vékony galvánréteg egyik problémája a kis mechanikai szilárdság. A vékonyabb rétegek a többszöri ki-be forrasztás hatására leválhatnak, esetleg a via-k már eredendően sem vezetnek át a két oldalt között.

A furatgalván minősége

Milyen a vágás minősége?

Négyszögletes panelek esetén a vágás minősége általában esztétikai kérdés. Egy terméknél egyáltalán nem mindegy, hogy Ön egy szép, kontúrmart panellel szerelt készüléket tud átadni a megrendelőjének, vagy egy életlen lemezollóval vágott, sorjás szélű NYÁK-kal megépített eszközt. Többek között emiatt sem használunk már lemezollót, kizárólag kontúrmarást. Más gyártóknál a kontúrmaró program elkészítése és a kontúrmarás maga összesen több ezer vagy több tízezer Ft-os tétel is lehet, nálunk ennek nincsen díja.

A kontúrmarás és a lemezollós vágás közötti különbség

Hogyan ellenőrzik a NYÁK-okat?

Látszólag lehet szép a panel, a furatgalvánok jónak tűnhetnek, a vezetősávok pedig a helyükön vannak. Ettől még lehet hibás a NYÁK! Egyáltalán nem mindegy, hogy a megrendelt számú NYÁK-ok közül hány darab megfelelő, és mennyi hibás. A legnagyobb odafigyelés és legkorszerűbb technológia ellenére sem lehet 100%-osan garantálni, hogy minden legyártott NYÁK hibamentes lesz. Ezt okozhatja – költségcsökkentési célból – a nem megfelelő minőségű alapanyagok használata vagy a technológiai folyamatok követelményeinek betartásának hiánya. A vizuális ellenőrzés (azaz szemrevételezés) ma már sok esetben nem ad megfelelő hibaszűrést. Az E-teszt nélküli NYÁK-ok általában jóval olcsóbbak, mint az E-teszteltek. Ennek oka, hogy ha a gyártó sem győződik meg arról, hogy a terméke megfelelő, akkor nyilván nem fogja újragyártani a hibás NYÁK-okat (mivel nem tud róla, hogy hibásak). Ezzel jelentős mennyiségű alapanyagot takarít meg – a vevő kárára, aki pedig csak ezután jön rá, hogy a legdrágább NYÁK az olcsó NYÁK. Az E-teszter – beállítástól függően – általában kis pont formájában látható nyomot hagy a forrszemeken. Más gyártóknál az E-teszt program elkészítése és maga az E-teszt összesen több ezer vagy több tízezer Ft-os tétel is lehet, nálunk ennek nincsen külön díja.

Az olcsóbb gyártók általában nem használnak korszerű gyártás előkészítő rendszereket, így részükről a vevő tervének megfelelő előkészítése túlságosan bonyolult, időigényes vagy egyenesen lehetetlen. Jó példa erre a pozíciónyomatok megfelelő előkészítésének hiánya. A NYÁK tervező szoftverek szinte kivétel nélkül úgy generálják a pozíciónyomatokat, hogy azok rálóghatnak a forrszemekre és az egyéb forrasztható területekre. Az ilyen eseteknél a feliratok forrasztható részeke rálógó részleteit gyártás előkészítéskor eltávolítjuk, mert komoly gondot okozhatnak az E-teszt-nél, illetve a beültetés során.

A gyártó részéről az ellenőrzést nem csak a gyártás után, hanem előtte is célszerű elvégezni. A DRC ellenőrzés (amely nálunk alapszolgáltatás a megrendelés mellé) hiányában könnyen gyártásba kerülhet olyan terv is, amely nem felel meg a technológiai követelményeknek, és egészen biztosan selejt lesz a végeredmény. Célszerű tehát meggyőződni arról, hogy a kiválasztott gyártó milyen módon végzi a gyártás előkészítést, és egy-egy hiba esetén egyeztet-e a megrendelővel, vagy kérdés nélkül gyártja le a nyilvánvalóan hibás tervet.

Az E-teszt nyomai

Van-e lehetőség meggyőződni arról, hogy milyen lesz a végtermék?

Mindenképpen ajánlott valamilyen módon meggyőződni arról, hogy mit fog kapni a pénzéért. A honlapunkon jó minőségű fényképeken nézheti meg, hogy milyen minőséget kap tőlünk. A fotók tényleg a valóságot tükrözik, nem digitálisan feljavított képek. Ha ezek alapján sem sikerül döntenie, akkor kérje termékmintánkat, amit teljesen ingyenesen elküldünk Önnek, semmilyen költséget sem kell fizetnie.

NYÁKÁRUHÁZ.HU NYÁK-ok

Reklamáció esetén milyen lehetőségek vannak a problémakezelésre?

Fontos, hogy a gyártó könnyen elérhető legyen, a megkeresésekre gyorsan válaszoljon, és probléma esetén lehetőleg mindkét fél számára jó megoldást találjon. Ha a NYÁK-okkal bármilyen minőségi gond vagy a gyártásból adódó hiba van, akkor térítésmentesen újragyártjuk a kért darabokat, vagy akár a teljes vételárat visszafizetjük a vevőnek. Mindezt azért ígérjük ennyire bátran, mert hibás terméket nem vagyunk hajlandóak kiadni a kezeink közül!

 

Mennyire egyszerű és gyors a megrendelés menete?

Ma már szinte senkinek sincsen ideje, ezért általában fontos a vevőknek, hogy a gyártás minél hamarabb elkezdődjön. Ennek érdekében telefonon, Facebook-on vagy Skype-on azonnal, az email-ben érkezett kérdésekre pedig általában 1 órán belül választ adunk, de Teamviewer-en keresztül is kérhet segítséget. A megrendelést leadhatja az online a webáruházon keresztül mindössze néhány perc alatt. A webáruházi felületen keresztül leadott megrendelések feldolgozását általában azonnal hozzákezdünk.

 

Mennyibe kerül a szállítás?

A végső ár szempontjából az is kérdés, hogy mekkora szállítási költség terheli a megrendelőt a panelek árán felül. Lehet-e egyáltalán valamit tudni a szállítási költségről vagy annak mértéke hidegzuhanyként éri a megrendelőt, miután a panelek már elkészültek? A nálunk rendelt termékek szállítási díja bruttó 20 000 Ft-os rendelési érték felett ingyenes, alatta bruttó 990 Ft az ország egész területére MPL futárszolgálattal. Lehetőség van személyes átvételre az ország egész területén PostaPont-okon, MOL kutakon, Coop üzletekben és csomagautomatákban bruttó 490 Ft-ért (bruttó 20 000 Ft-os rendelési érték felett ingyenes). További információk: https://posta.hu/postapont. A legfeljebb 5 munkanapos gyártásra rendelt és előre kifizetett termékek címünkön is átvehetők előzetes egyeztetést követően.

 

Ha szeretne meggyőződni a NYÁK-jaink minőségéről, akkor kérjük, töltse ki az ingyenes termékminta igénylési adatlapunkat, és még az igénylés napján feladjuk Önnek az ingyenes termékmintát, amely nem kötelezi vásárlásra, és semmilyen költsége sincsen vele.