Hasznos technikai tanácsok a NYÁK gyártás megrendeléséhez

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-03-10 még nincs hozzászólás

 

Az alábbi tanácsok összeállításával az volt a célunk, hogy – egymás munkáját megkönnyítve – a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban juthasson hozzá a megrendelt NYÁK-okhoz.

1. A megrendeléskor a NYÁK tervet kizárólag Gerber fájlok formájában töltsük fel. Erre azért van szükség, mert bár mi is át tudnánk konvertálni az Eagle, Sprint Layout és Diptrace , és egyéb formátumú terveket Gerber fájlokká, a konverzió során mégis felléphetnek hibák, amelyek azt okozzák, hogy a végleges NYÁK és a terv között eltérések lesznek (megszámlálhatatlan típusú problémával találkoztunk az évek során ebből adódóan amelyek miatt a projektfájlokból gyártást nem vállalunk).

2. A Gerber fájlok közül lehetőleg csak azokat küldje el, amelyek ténylegesen tartalmaznak információt a gyártásra vonatkozóan. Ezzel időt takarít meg nekünk, hiszen akkor nem kell válogatnunk, hogy melyik fájllal mi volt a célja a megrendelőnek. Az eddigi legextrémebb esetben 38db (!) fájlt kaptunk, amelyek közül mindössze 5db volt szükséges a gyártáshoz. Annak megállapítása, hogy hány fájlt kell küldenie, nagyon egyszerű: általában elmondható, hogy ahány réteget szeretne gyártatni, annyi fájlra van szükség. Külön rétegnek (tehát külön fájlnak) minősülnek a rézrétegek (rétegenként 1 fájl), lötstop rétegek (rétegenként 1 fájl), pozíciónyomat rétegek (rétegenként 1 fájl), fúrófájl (általában 1 fájl, de lehet kettő is, ha a panel tartalmaz furatgalvanizált és nem furatgalvanizált furatokat is) és a kontúr is. Ahhoz, hogy pontosan milyen fájlokra van szükség, itt talál segítséget.

3. Nagyon előnyös, ha a Gerber fájlok elnevezése utal arra, hogy milyen réteget tartalmaznak. A legjobb elnevezések, amiért nagyon hálásak szoktunk lenni a megrendelőknek:

[Projektnév]_Top_Copper.cmp
[Projektnév]_Top_Soldermask.stc
[Projektnév]_Top_Silkscreen.plc
[Projektnév]_Bottom_Copper.sol
[Projektnév]_Bottom_Soldermask.sts
[Projektnév]_Bottom_Silkscreen.pls
[Projektnév]_Drill.drd
[Projektnév]_Outline_Milling.milling

Pl.: rf_mainboard_v1_Top_Copper.cmp

Az ilyen formában küldött fájlok esetén a legkisebb a hibalehetőség, pl. a rétegek felcserélése.

4. Amennyiben lehetséges, a fúrófájlt az alábbi formátumban küldje:

Excellon 2; 2.4-es; abszolút; Leading zero; INCH; ASCII.

Ettől eltérő beállításokat is tudunk értelmezni, de ezek importálása plusz időt vesz igénybe.

5. Ne használjon méretező vonalakat a rajzon! A Gerber formátum egyértelműen meghatároz minden méretet, szükségtelen a NYÁK méretét, furatok elhelyezkedését méretezni. Mindez csak plusz hibalehetőséget hordoz magában, mivel ezeket a felesleges jelöléseket nekünk törölnünk kell, és fennáll a veszélye, hogy szükséges részeket is kitörlünk a tervből, ami a végén hibás gyártást eredményez.

NYÁK terv méretező vonalak - ne használja!

6. Ne tükrözze, és ne tolja el egymástól egyik réteget se!

7. Minden esetben rajzolja meg a NYÁK körvonalát! Még akkor is, ha az négyszögletes, és nincsen benne kontúrmarást igénylő alakzat. A körvonalat lehetőleg 0mm szélességű vonallal (appertúrával) rajzolja, és minden rétegbe tegye bele. A kontúrmarás mindig a körvonal középvonala mentén fog megtörténni!

8. Ha telefóliát (ground plane) használ a NYÁK valamelyik rétegén, akkor ügyeljen arra, hogy a szoftvere legalább 0,15mm vonalszélességgel rajzolja meg azt, különben szükségtelenül nagyméretű Gerber fájlok fognak keletkezni, ami néha teljesen lehetetlenné teszi az ellenőrzést és a gyártás előkészítését. Lehetőség szerint ne használjon rácsos telefóliát. A rácsos kitöltés kivitelezése gyártástechnológiai nehézségekbe ütközik: a NYÁK lemezre laminált fotoérzékeny dry film előhívásakor az előhívő folyadék permetezése 1-2 bar közötti nyomással éri az előhívandó felületet. A rácsos kitöltés esetén apró kis négyszögek maradnak a dry filmből a rézfólián (mivel negatív ábrát világítunk le). Ezeket az apró 0,15-0,3mm-es kis négyszögeket könnyen leviheti az előhívó folyadék nyomása a NYÁK felületéről. Ez általában hibás NYÁK-ot nem eredményez, de esztétikailag zavaró lehet, hogy helyenként “hibás”, kitöltött a rács. Emiatt semmiképpen sem ajánljuk a rácsos kitöltést, és a 100%-os kivitelezésért felelősséget sem vállalunk!

Hibás rácsos telefólia

Példa egy hibára rácsos telefólia használata esetén. (Rácstávolság: 0,2mm,
hibaarány: 10000 cm2 felületből általában 500-1000cm2 közötti a hibás rácsterület)

9. Ha technikai vagy egyéb megjegyzést szeretne fűzni a megrendeléshez, azt nyugodtan írja be a megrendelés leadásakor a Megjegyzés rovatba, nem szükséges külön .txt fájlba beírnia a Gerber vagy projektfájlok mellé.

10. Egy Gerber fájl “csomagban” csak egy NYÁK tervet küldjön, ne montírozza össze a különböző terveket, csak akkor, ha ténylegesen azt szeretné, hogy azokat 1 panelként kezeljük a rendelést, de ebben az esetben a panelizálás szabályait szükséges betartani, illetve mindenképpen jelölje a NYÁK gyártás oldalon a Speciális beállítások alatt, hogy a terv panelizált és hány különböző tervet tartalmaz. A félreértések megelőzése miatt: az ilyen több tervet tartalmazó/panelizált tervek gyártását csak drágábban vállaljuk!

11. Ha nem biztos valamiben, akkor kérdezzen! Sokszor az évtizedes gyakorlattal rendelkező szakemberek sem biztosak bizonyos beállítások vagy módszerek használatában. Mi minden nap ezzel foglalkozunk, ezért lehet, hogy egy bonyolultnak tűnő kérdésben nagyon gyorsan tudunk segíteni.