A NYÁK rendelés előtti “checklist”

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-06-14 még nincs hozzászólás

 

Néha előfordul, hogy a megrendelő a megrendelés leadása után szeretné módosítani a leadott tervet, mert pl. lemaradt egy felirat a rajzról, egy furatátmérő nem megfelelő, stb. Azon túl, hogy az ilyen módosítások számunkra dupla munkát jelentenek, az esetek többségében nem is kivitelezhetők, amikor a gyártás már elkezdődött. Az alábbi ellenőrző listával abban szeretnénk segíteni, hogy a leggyakrabban elkövetett, feledékenység okozta hibákat kiküszöböljük.

A NYÁK megrendelése előtt, tehát mindig győződjünk meg arról, hogy:

1. A tervezés során betartottuk a technológiai határértékeket a rézréteg és a pozíciónyomat rajzolatait tekintve? A határértékek teljes listáját itt találja.

  • Elegendő távolság van-e a kontúrtól?
  • Vezetőszélesség minimum és szigetelőtávolság be van-e tartva?
  • Via-k körüli maradékgyűrű elég nagy (pl. StandardNYÁK esetén min. 0,15mm / 6mil)?
  • Egyoldalas NYÁK esetén a forrszemek kellően nagyok? Az egyoldalas NYÁK-nál sokkal könnyebben szakadnak le a forrszemek, mert a furatgalván hiánya miatt nem annyira stabilak, mint a többrétegű NYÁK-nál.
  • Pozíciónyomat vonalszélessége van-e leaglább 0,2mm / 8mil?

2. Terveztünk-e a NYÁK-ra rögzítőfuratokat, amelyek segítségével a műszerdobozban rögzíthetjük?

3. A Gerber fájlokat leellenőriztük-e valamilyen programmal (pl. Gerbv), hogy a rétegek valóban úgy néznek-e ki, ahogy azt szeretnénk?

Gerber fájlok ellenőrzése

4. Tettünk-e feliratot a forrasztási és/vagy alkatrész oldali rétegekbe, hogy azok ne cserélődjenek fel a gyártáskor? (Kérésre eltávolítjuk a gyártás kezdetekor.)

Pozíciónyomat a rézrétegben

5. A Gerber fájlok kiterjesztése az általunk ajánlottak szerint van-e elnevezve, és biztosan minden szükséges réteget feltöltöttünk?

A helyes Gerber fájlok feltöltése

6. Ha nem kér furatozást, akkor a furatok középpontjai nem lesznek megjelölve a forrszemeken, és utólag nagyon nehéz kézzel központosan kifúrni őket. Biztosan így kéri a NYÁK gyártást?

NYÁK furatokkal vagy furatok nélkül?

7. A kontúrt megrajzoltuk folytonos vonallal, amelyből egyértelműen látszik, hogy mekkora a panel?

Megrajzoltuk a kontúrt?

8. Panelizálás esetén egyeztetett a beültetést végző céggel azzal kapcsolatban, hogy milyen elrendezésű és mekkora legyen a montir?

panelizalas