A Gerber fájlok ellenőrzése Sprint Layout-ban

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-03-11 még nincs hozzászólás

 

A Sprint Layout 6.0-ban lehetőség van külső program használata nélkül ellenőrizni a Gerber fájlokat. Az ellenőrzés célja, hogy meggyőződjünk arról, hogy a Gerber fájlok tényleg azt a rajzolatot tartalmazzák-e, amit megterveztünk, és ha igen, akkor nyugodtan adhassuk le gyártásra.

Ehhez a File/Gerber-Import… menüt kell megnyitni.

uagesl_8

 

Válasszuk ki az egyes rétegek fájljait a megfelelő mezőben! A program ekkor valós időben fogja mutatni a beolvasott rajzolatokat. Az  uagesl_22  gomb megnyomásával a kiválasztott Gerbereket megnyitja a szoftver, és utólag akár szerkeszthetjük, és elmenthetjük az egyes rétegeket, de a módosításokat inkább az eredeti rajzon javasoljuk elvégezni.

 uagesl_12

 SZOFTVERHIBA!

 

A fenti képen jól látható egy szoftverhiba: ha a  uagesl_21  ikon használatával Ground Plane fóliát hoztunk létre, akkor a Gerber importálásnál hibásan fogja visszaolvasni a saját maga által generált rézfólia réteg állományát! Jelen esetben egy jóval nagyobb, teljesen összefüggő rézréteget mutat, ami nyilvánvalóan nem helyes.

A fájlokat pl. a Gerbv szoftverrel beolvasva a helyes képet kapjuk. Tehát a Sprint layout 6.0 Gerber generálása jól működik, a probléma csak akkor jön elő, ha ellenőrzés céljából visszaimportáljuk a Gerber fájlokat a Sprint Layout 6.0-ban. A Gerbv programról bővebben itt írtunk.

 uagesl_13

 

Nem egyedi eset tehát, hogy egy CAD szoftverben az exportálás vagy importálás során valami nem az elvártak szerint működik. Emiatt kifejezetten javasoljuk pl. az ingyenes Gerbv használatát a Gerber fájlok ellenőrzéséhez. Azért is érdemes ezt a programot használni, mert nagyon sok különböző tervező által generált Gerberrel kipróbáltuk már, és minden esetben jól jelenítette meg a rajzolatot. Tehát azt mondhatjuk, hogy amit a Gerbv kirajzol, az fog a NYÁK gyártás során is fizikailag realizálódni.

A feltöltött fájlokat ettől függetlenül mi is leellenőrizzük, hogy ténylegesen megfelel-e a gyárthatósági szempontoknak, hiszen mindig akadhat olyan hiba, ami elkerülte a tervező figyelmét. Ebben az esetben azonnal felvesszük a kapcsolatot a megrendelővel.

A leírásban használt NYÁK tervet és a generált Gerber fájlokat ide kattintva lehet letölteni.