A Gerber fájlok ellenőrzése Diptrace-ben

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-03-11 még nincs hozzászólás

 

A Diptrace 2.4.0.2-ben lehetőség van külső program használata nélkül ellenőrizni a Gerber fájlokat. Az ellenőrzés célja, hogy meggyőződjünk arról, hogy a Gerber fájlok tényleg azt a rajzolatot tartalmazzák-e, amit megterveztünk, és ha igen, akkor nyugodtan adhassuk le gyártásra.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a lépést nem feltétlenül szükséges a Diptrace-ben elvégezni. A Gerber fájlok ellenőrzéséhez inkább az ingyenes Gerbv szoftvert ajánljuk egyszerűen azért, mert gyorsabban végrehajtható az ellenőrzés. Tehát, ha a Gerbv-t használja, akkor ez a lépés a Diptrace-ben kihagyható!

  • A fájlok ellenőrzéséhez a File/Import/Gerber… menüt kell megnyitni.

uaged_27

 

  • Nyissuk meg az összes réteg Gerber fájlját! A Ctrl gomb folyamatos nyomása mellett az egérrel több állományt is kijelölhetünk. A fúrófájlt is kijelölhetjük, de nem fogja megnyitni, és hibát sem okoz. Ennek importálásáról lejjebb lesz szó.

uaged_28

 

  • Ekkor megjelennek az egyes rétegek. A jobb oldalon lehet a pipákkal kiválasztani, hogy melyik réteg legyen látható, és a “Convert to” részen lehet megadni, hogy az adott Gerber fájlt milyen rétegként importálja.

Ez kissé hosszadalmas feladat, mert mindig rá kell kattintatni az adott réteg nevére, és a jobb alsó sarokban kiválasztani, hogy melyik rétegbe importálja azt. Ez a folyamat nekünk elsőre tovább tartott, mint a fájlok exportálása…

Ha ezzel elkészültünk, a jobb felső részen levő Import gombra kattintva megjelenik a tervünk a szerkesztőben.

uaged_29

 

  • Elsőre meglepő lehet, hogy csaknem mindenhol DRC hibát jelez a program. Ennek magyarázata, hogy a Gerber fájlokból minden vonalat külön objektumként importál a Diptrace, ami azt okozza, hogy az egymáshoz közel levő rajzolatoknál hibát jelez. Ez most főleg az összefüggő földfólia miatt van.

uaged_30

 

  • A hibákat eltüntethetjük a Verification/Hide errors menüre kattintva, és ezután már “zavartalanul” nézhetjük át az egyes rétegeket, hogy valóban úgy sikerült-e a konverzió, ahogy eredetileg terveztük.

uaged_31

 

  • A fúrófájlt – a fentihez hasonlóan – a File/Import/N/C Drill… menüben nyithatjuk meg.

uaged_32

 

  • Nyissuk meg a fájlt!

uaged_33

 

  • Végül a furatok is bekerültek a rajzba.

uaged_34

 

Bár az importálás után szabadon ellenőrizhetjük szemrevételezéssel az elkészült Gerber fájlokat, DRC ellenőrzést a fent említett okból nem fogunk tudni kielégítően végezni, mert rengeteg olyan hibát talál majd, ami valójában nem is hiba. Továbbá a fájlok adott rétegbe importálásának kiválasztása akár perceket is igénybe vehet, mire kibogarásszuk, hogy melyik réteg melyik.

Tehát a Diptrace saját importálása is egy alternatíva lehet az ellenőrzésre, de ebben az esetben is inkább az ingyenes Gerbv-t ajánljuk, mert abban az importálás tényleg csak néhány kattintásba kerül.

Azért is érdemes ezt a programot használni az ellenőrzéshez, mert nagyon sok különböző tervező által generált Gerberekkel kipróbáltuk már, és minden esetben jól jelenítette meg a rajzolatot. Tehát azt mondhatjuk, hogy amit a Gerbv kirajzol, az fog a NYÁK gyártás során is fizikailag realizálódni.

A feltöltött fájlokat ettől függetlenül mi is leellenőrizzük, hogy ténylegesen megfelel-e a gyárthatósági szempontoknak, hiszen mindig akadhat olyan hiba, ami elkerülte a tervezõ figyelmét. Ebben az esetben azonnal felvesszük a kapcsolatot a megrendelővel.

A leírásban használt NYÁK tervet és a generált Gerber fájlokat ide kattintva lehet letölteni.