A furatok helyes megjelenítése Gerbv-ban

Posted by in Tudásbázis on 2016-05-19 0 comments

 

A Gerbv szoftverrel történő Gerber ellenőrzéskor előfordul, hogy a furatokat széttolva, elcsúszva jeleníti meg a Gerbv. Számos ügyfelünk jelezte, hogy ez elbizonytalanította őket abban, hogy a fúrófájlt helyesen exportálták-e ki.

A jó hír, hogy az esetek 99%-ában a fúrófájl teljesen jó, mindössze egy beállítást kell módosítani a Gerbv-ban a furatok helyes megjelenítéséhez.

A kérdéses beállítás a fúrófájl megjelenítési formátuma. A Gerber fájlokban egyértelmű, hogy a rajzolat koordinátáiban hány egész és hány tizedesjegy van, az Excellon formátumú fúrófájlban ez viszont  nincsen definiálva. Emiatt a Gerbv általában 2.4-es formátummal (két egész és két tizedesjegy) nyitja meg a fúrófájlokat. Ha az exportálás 2.5-ös formátumban történt, akkor az egyes furatok koordinátái az origóhoz képes 10x akkorák lesznek, mint kéne, és úgy tűnik, mintha szétszóródtak volna a NYÁK-on kívülre.

Megoldás:

1. Azt látjuk, a rétegek megnyitása után, hogy a furatok az áramkörök kívül szétszórva jelennek meg.

Gerbv szétcsúszott furatok

2. Jobb klikk a fúrófájlon, majd válasszuk az Edit file format menüt!

Gerbv szétcsúszott furatok

3. Vegyük ki a pipát az Autodetect checkbox-ból, és állítsuk át Digits mezőt 4-ről 5-re.

Gerbv szétcsúszott furatok

4. Az OK-ra kattintva már helyesen kell megjelenniük a furatoknak.

Gerbv szétcsúszott furatok

Az Edit file format menüben lehetőség van még más paraméterek beállítására is, ha a Digits mező módosítása nem vezetne kellő eredményre. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a fenti megoldással az esetek döntő többségében már jól jelennek meg a furatok.

Ha további segítségre van szüksége, akkor keressen minket email-ben vagy telefonon, hogy segíthessünk!