Utánrendeléskor mennyivel kell kevesebbet fizetnem?

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2015-08-12 Hozzászólások letiltva.

 

Időnként elhangzik a megrendelőink részéről a címben feltett kérdés, miszerint mennyivel lesz kevesebb a megrendelés végösszege, ha legközelebb már egy előzőleg gyártatott panelból kéri újból a gyártást? Az ár csak bizonyos esetekben lesz kevesebb (pl. ha tervezésre is szükség van), de ennek elmagyarázása általában meghaladja egy telefonbeszélgetés/email kereteit, ezért úgy döntöttünk, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a magyarázatot.

Vannak olyan gyártók, ahol az úgynevezett “egyszeri költségek” címén 2.000 – 15.000 Ft közötti összeget számolnak fel előkészítési díjként, amelyet a következő rendelésnél már nem kell kifizetni. Mivel ez a szokás már hosszú évtizedek óta él, nehéz változtatni rajta, és főleg nehéz elmagyarázni az ehhez szokott vásárlóknak, hogy mi ilyen “kedvezményt” miért nem adunk.

A kedvezmény szót azért tesszük idézőjelek közé, mert valójában a NYÁK gyártás ténylegesen egyszeri költségeit már az első rendelésnél sem számítjuk fel. Az egyszeri költségek elengedése utánrendelés esetén azért is működhet mézesmadzagként, mert egy új konstrukció általában csak többszöri módosítás után éri el a végső formáját, addig pedig mindvégig fizetni kell ezeket. A nem túl tapasztalt vevő pedig abban reménykedik, hogy az igen bonyolult tervének már az első verziója is tökéletesen fog működni.

Az elmúlt évtizedekben a piac megváltozott, és egyre nagyobb az igény a prototípusok gyártására. A költségek csökkentésének egyik módja az úgynevezett “pooling” szolgáltatás biztosítása, azaz több megrendelő által gyártatni kívánt NYÁK egy nagy panelbe történő montírozása, és egyszerre gyártása. Ezt a szolgáltatást nyújtjuk mi is. Az egyes megrendelések hatékony és megfelelő elrendezése fontos szerepet játszik az ár és a műszaki minőség területén. Ha a levilágítást fóliával végezzük el, akkor sem tudjuk újra felhasználni a fóliát, hiszen annak a valószínűsége szinte nulla, hogy ugyanazok a megrendelők pontosan ugyanazt és ugyanolyan darabszámban rendeljék, mint az egyszer már leadott rendeléseiknél amelyeket egy montírban gyártottunk.

A magyarázathoz elengedhetetlen, hogy tisztázzuk: vannak ténylegesen egyszeri költségek, illetve vannak azok a költségek amelyek minden esetben felmerülnek, ha egy NYÁK gyártása megkezdődik, függetlenül attól, hogy előzőleg már gyártottuk-e vagy sem. Ez utóbbiakat nevezzük megrendelésenkénti költségeknek. Lássuk, hogy ez a két kategória mit tartalmaz, és milyen erőforrásokat vesz igénybe!

Megrendelésenkénti költségek:

 • kapcsolattartás a megrendelővel (időt és/vagy pénz)
 • a gyártás folyamatainak nyilvántartása (idő)
 • gépek beállítása/ráállás a gyártás kezdetekor (idő)
 • 1db-os rendelés esetén is több darabot készítünk a hibalehetőségek miatt (idő, anyag, szerszámkopás)
 • kis darabszámnál lézeres levilágítást használunk (idő)
 • kis darabszámnál montírozás más megrendelésekkel (idő)
 • számlázás, járulékos adminisztráció (idő)
 • a gyártmányok logisztikai kezelése (idő)
 • csomagolás és csomagfeladás (idő, csomagolóanyag)
 • ingyenes szállítást biztosítunk bruttó 20.000 Ft rendelési érték felett (pénz)

Ténylegesen egyszeri költségek:

 • DRC ellenőrzés (idő)
 • nagy sorozatnál filmkészítés (pénz)

A ténylegesen egyszeri költségek egy megrendelésnél általában bőven 500 Ft alatt maradnak, ezért úgy döntöttünk, hogy ezeket ingyenesen biztosítjuk a megrendelőink számára. A megrendelésenkénti költségek pedig mindannyiszor fel fognak merülni, ahányszor a megrendelő lead egy megrendelést – függetlenül attól, hogy azt már egyszer gyártottuk-e vagy sem, ezeket elengedni nem tudjuk.

Fórumokon olykor lehet olvasni olyan hozzászólásokat, miszerint a NYÁK gyártók ezekkel a költségekkel csak a lehúzásra mennek rá, hogy minél nagyobb hasznot szerezzenek a megrendelők kárára. A valóság ezzel szemben az, hogy ezen díjak legnagyobb része ténylegesen felmerülő költségeket fedeznek, és általában csak kis rész  – vagy semennyi sem – realizálható profitként belőlük.

Néha elhangzik az az érv is, hogy inkább azért viszi más gyártóhoz a kisebb megrendelését a vevő, mert ott már a következő rendelés az egyszeri költségek levonása miatt olcsóbb. Ez valóban így van, azonban három dolgot nem árt figyelembe venni, mielőtt ez lenne a döntő szempont.

 1. Egy-egy új áramkör a leggondosabb tervezés mellett is a 2-3-4-ik áttervezés után nyeri el végleges formáját, addig pedig mindig jelen lesznek az “egyszeri költségek”.
 2. Azoknál a megrendeléseknél, ahol a termék már bejáratott, általában több százas vagy több ezres darabszám a jellemző. Ezek mellett a legtöbb esetben eltörpül az egyszeri költségek és a megrendelésenkénti költségek összege.
 3. A hazai piacon az egyik legjobb minőséget mi képviseljük, az esetek döntő többségében kiemelkedő ár/érték aránnyal.

Mindezeken túl olyan alapszolgáltatásokat nyújtunk, amelyek más gyártóknál általában felárasak:

 • ingyenes E-teszt,
 • kontúrkialakítás kontúrmarással (nincs maróprogram tervezési díj),
 • korlátlan számú (furatgalvanizált) furat.

A fent leírtaktól függetlenül a gyártás induló díjait (megrendelésenkénti költségek) természetesen ki lehetne venni az árból, viszont a felmerülő költségeket akkor más formában kellene kigazdálkodnunk: pl. minden DRC hiba vagy egyeztetés, egyértelműsítés után fizetnie kellene a megrendelőknek. Ez végül az ár teljes kiszámíthatatlanságához vezetne, sok bosszúságot okozva a vásárlóknak, hiszen hiába lát egy árat az online felületen, ha végül mégsem annyit fizet. Ez pedig az alapelveinkkel ellentétes lenne.