Stencil gyártás – hasznos tudnivalók

Írta: Kategória: Tudásbázis Dátum: 2016-02-22 még nincs hozzászólás

 

Érjen el profi eredményt profi eszközökkel! A versenytársai már ezt használják!

 

A nyomtatott áramkörök beültetésénél egy kritikus SMD alkatrészszám felett szinte elengedhetetlen a stencillel történő forrasztópaszta nyomtatás, amely történhet kis darabszámnál kézzel vagy nagyobb sorozat esetén géppel.

A stencilek kézi használatáról bővebben itt olvashat.

Mi szükséges a stencil megrendeléséhez? (FONTOS információk!)

Stencilt három módon rendelhet:

 1. A NYÁK gyártás oldalon a NYÁK megrendelésekor pipálja be a “Stencilt kérek” opciót.
  –> ha rendelkezik a stencil Gerber fájljaival, akkor válassza a “A stencil tervét a feltöltött .zip tartalmazza: igen
  –> ha nem rendelkezik a stencil Gerber fájljaival vagy valamely tervezőszoftver projektfájljátt tölti fel, akkor válassza a “A stencil tervét a feltöltött .zip tartalmazza: nem” opciót. Ebben az esetben a fájlokat mi állítjuk elő a rézrétegekben levő SMD pad-ek alapján felár ellenében (további részletek és korlátok lejjebb!).
 2. A Stencil gyártás oldalon tetszőleges számú és méretű alkatrész vagy forrasztás oldali stencilt rendelhet.
 3. Email-en keresztül (az általában elhúzódó és lassú egyeztetések miatt csak szükség esetén ajánlott!). Ebben az esetben maximális rugalmasságot és segítséget tudunk nyújtani, de vegye figyelembe, hogy az email-es megrendelések feldolgozása sokkal lassabb, mint az online leadott rendeléseké és a hibalehetőségek száma is magasabb!

A stencil gyártásához szükséges fájl nem más, mint egy olyan Gerber fájl, amely az SMD pad-ek helyén található kivágásokat és a stencil körvonalát tartalmazza. Ha pl. egy kétoldalas NYÁK mindkét oldalán vannak SMD alkatrészei, és mindkét oldalhoz szeretne stencilt rendelni, akkor 2db (oldalanként 1-1db) plusz fájlt kell küldenie a NYÁK terv mellé. Ha csak stencilt szeretne rendelni NYÁK nélkül, akkor oldalanként összesen 1 Gerber fájlra van szükségünk. Az alábbi kép egy alkatrész oldali stencil Gerber fájljának tartalmát mutatja:

NYÁK stencil terv példa

A NYÁK tervező szoftverek jelentős többsége képes a stencilfájlok előállítására a többi Gerber fájllal együtt, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy használja ezt a funkciót! Amennyiben valamilyen okból a stencil fájl(ok) előállítását ránk bízza, úgy azokat a rézrétegek alapján fogjuk létrehozni, és kizárólag azokat a pad-eket fogja tartalmazni, amelyek SMD jellegűek, de ez néhány esetben hibákat okozhat (részletek lejjebb).

Milyen egyéb paramétereket érdemes figyelembe venni a rendeléskor?

Az általunk forgalmazott stencilek anyaga 0,15mm vastagságú rozsdamentes acél, és lézervágással készülnek. A kivágandó alakzatok területének csökkentése nem szükséges, mivel a lézervágott stencil méretei sokkal pontosabbak, mint pl. a vörösrézből kémiai eljárással maratott pasztalemezeké, esetünkben az eltérő technológia miatt a túlmaródás és alámaródás veszélye nem áll fenn. A nagyfelületű SMD pad-ek területét hálóval érdemes csökkenteni (amennyiben erre van lehetőség az Ön tervező szoftverében), ezzel elkerülhető, hogy túl sok paszta kerüljön a nagyobb alkatrészek alá, amit azok kinyomnak maguk alól. Ha a NYÁK gyártás oldalon bejelöli a “Stencilt kérek” opciót, akkor minden esetben a NYÁK körvonalánál oldalanként 20-20mm-rel nagyobb méretű stencilt fogunk szállítani.

Nem vállaljuk olyan stencilek gyártását, amelyen több ugyanolyan vagy különböző stencil terv van és ezeket egymástól folytonos, pontozott vagy szaggatott vonalak választják el egymástól. Stencil természetesen rendelhető panelizált NYÁK-okhoz, de ahogy a gyakorlatban is lenni szokott, az egyes NYÁK-ok között nem lehet elválasztó vonal.

Stencil: elfogadható és nem elfogadható terv

Amiket kifejezetten vegyen figyelembe, ha nem küld Gerbert a stencil gyártáshoz

Ha nem küld stencilhez Gerber fájlt a többi réteg mellett, akkor az alábbi feltételek mellett tudjuk a szükséges fájlt elkészíteni:

 1. Az általunk generált stencil fájlnál nem lesznek kivágások pl. a kézzel több vonalból létrehozott nem szabványos pad-eknél, csakis kizárólag az SMD-ként definiált pad-eknél.
 2. A kivágások területét nem csökkentjük az SMD pad-ek méretéhez képest.
 3. Nagyobb felületű pad-ek esetén nem használunk területcsökkentő hálót.
 4. Az SMD pad-eket a fúróréteg alapján állapítjuk meg, ezért azokon az SMD pad-eken sem lesz kivágás a stencilen, ahol a pad közepén furat helyezkedik el. (A “via on pad” kialakítás azért sem előnyös, mert a furat egészen biztosan el fogja szívni az ónpaszta egy részét a pad-ről, ami miatt esetleg nem kerül majd elég paszta ezekre a pad-ekre! Természetesen az ilyen tervezésű NYÁK-ok is gyárthatóak minden további nélkül, de ez beültetésnél okozhat majd problémát.)
 5. Bizonyos tervezőszoftverek – nem szabványosan – poligonokkal ábrázolják az SMD pad-eket. Ezek a poligonok ugyancsak nem lesznek kivágva a stencilen.

Ha a stencil fájlok előállítását ránk bízza, akkor semmilyen felelősséget és garanciát nem tudunk vállalni azért, hogy a kivágások az Ön elképzelésének/tervének megfelelő helyen és számban lesznek jelen. Garanciát kizárólag azokra a megrendelésekre tudunk adni, amelyek minden egyes rétegét Gerber formátumban adtak le, egyéb esetekben csökkentett áru vagy ingyenes újragyártást, pénzvisszafizetést nem tudunk biztosítani.

Kisméretű NYÁK-okhoz rendelt stencil kivételes esete

Ha olyan NYÁK-ból rendel pl. 10-50-100db-ot, amelynek valamely mérete 20-30mm-nél kisebb (pl. 15x10mm vagy 19x100mm) vagy ahhoz közeli, ÉS a NYÁK gyártás oldalon a Speciális beállításoknál a Kézbesítés formájánál a “Bármelyik variációt” választja, ÉS a “Stencilt kérek” opciót is bejelölte, akkor várhatóan a keskeny vagy kisméretű NYÁK-okat panelizálni fogjuk, és ritzelt vagy kitördelhető táblában szállítjuk le, de a stencilt egy darabhoz gyártjuk! Ez azt jelenti, hogy a stencil használatához előbb szét ki tördelnie a táblából az egyes NYÁK-okat, és ezután fogja tudni elvégezni a pasztanyomtatást a stencillel. Valószínűleg a széttördelés után szükséges némi utólagos sorjátlanítás, illetve mindenképpen vegye figyelembe, hogy a ritzelésnek és a kitördelhető marás pozíciójának is van pontatlansága. Ha kisméretű panelekből rendel nagyobb mennyiséget stencillel együtt, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy panelizálva rendelje meg a gyártást, hogy a panelhez készülő stencilt is panelizálva készítsük el!

Miért érdemes stencilt használni akár 1-2db-os prototípus szériák beültetésénél is?

Egy bonyolult terv akár több száz SMD forrasztási pontot is tartalmazhat, amelyek kézi forrasztása akár csak egy 1db-os prototípus elkészítésénél is órákat vehet igénybe, a sorozatgyártásnál pedig a panelizált tervek beültetése elképzelhetetlen lenne stencillel történő forrasztópaszta nyomtatása nélkül.

A nálunk megrendelhető stencilek mérete 20x20mm-től kezdve 736x736mm-ig tetszőleges lehet. A rendkívül jó ár/érték arány miatt lehetővé válik megrendelőink számára, hogy igen alacsony költséggel tudják felgyorsítani a beültetési folyamataikat. Ezzel már 1-2 db panel beültetésénél is mérhető a rövidebb forrasztási idő, egy 5-10 db NYÁK összeszerelésénél pedig már egyértelműen kiszámítható költségcsökkenést okoz – a stencil árát is beleszámítva – a jelentős időmegtakarítás.

A beültetéssel foglalkozó cégek is stencileket használnak a sorozatgyártásban.